latinica  ћирилица
27/03/2020 |  14:58 ⇒ 15:07 | Аутор: СРНА

Дуге колоне на свим граничним прелазима

На свим граничним прелазима БиХ, посебно на граничним прелазима Градишка и Шамац, стварају се дуге колоне због формирања конвоја у земљама окружења, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Гранични прелаз Градишка – улаз у Републику Српску (Фото: ams-rs.com) -
Гранични прелаз Градишка – улаз у Републику Српску (Фото: ams-rs.com)

У саопштењу се наводи да улазак у БиХ није дозвољен страним држављанима, а изузетак су особе са боравком у БиХ, лица којима је потребно лијечење, те лица које су у транзиту кроз БиХ без задржавања.

Србија је затворила све граничне прелазе према БиХ, изузев граничних прелаза Каракај, Вардиште и Рача који остају отворени само за робни саобраћај.

Хрватска и Црна Гора су затворили све граничне прелазе према БиХ. Улазак у те земље дозвољен је само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

За теретна моторна возила за транзит преко Хрватске у функцији су гранични прелази Градишка, Бијача и Шамац, а преко Црне Горе Гранични прелаз Клобук.

Ауто-мото савеза Републике Српске са својих 49 ауто-мото друштава захваљује свим возачима камиона, који упркос опасности од вируса корона, максимално стрпљиво и уредно превозе робу и снабдијевају тржиште Српске и БиХ прехрамбеним, медицинским и другим производима.

Становништву је упућен апел да поштује упутства Владе Републике Српске, надлежних здравствених установа и локалних заједница.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске апелују да возачи и унутар БиХ путују само у неопходним ситуацијама и да се придржавају мјера заштите од вируса корона.

На подручју Републике Српске забрањено је кретање старијим лицима од 65 година, а од 20.00 до 5.00 на снази је потпуна забрана кретања, док је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ на снази забрана кретања особама млађим од 18 и старијим од 65 година, а потпуна забрана кретања на снази је од 18.00 до 5.00 часова.