X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
27/03/2020 |  15:11 | Извор: СРНА

Мјерама подршке сачувати радна мјеста и предузећа

 Веома је значајно важно да у најкраћем року буду креиране мјере у Републици Српској за подршку привредним друштвима која имају проблеме у пословању због ширења вируса корона, а које ће се односити на април и чији је циљ да буду сачувана и радна мјеста и предузећа, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

- Важно је да привредници што прије знају на коју врсту подршке могу да рачунају како би могли да праве планове пословања, с обзиром на то да процјене говоре да ће проблеми у привреди бити много већи у априлу и наредних мјесеци - каже Благојевић.

Он је поздравио мјере које су јуче најавили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, наводећи да Привредна комора очекује да буду стављене у званичну форму.

- То су мјере које се првенствено односе на рјешавање проблема са којима су се предузећа суочила у марту. У сталном смо контакту са Владом и другим институцијама с циљем креирања мјера за април и наредне мјесеце. Ситуација у привредни се усложњава - истакао је Благојевић.

Он је навео да је у марту знатан број предузећа из прерађивачке индустрије смањио производњу, а нека су је обуставила, те ће сада доћи до додатног смањења и затварања фирми јер им страни партнери отказују вишегодишње и вишемилионске уговоре.

Он је додао да тренутна ситуација потврђује колико је важна домаћа производња и могућност задовољавања тржишта Српске домаћим производима.

- За похвалу је опредјељење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да сетом мјера утиче на повећање обима сјетве. На тај начин стимулишу и домаће ратаре и произвођаче сјемена, што ће донијети вишеструку корист путем веће обраде земљишта и повећање производње. Добра је и мјера да, осим регистрованих, буду подржани и мањи произвођачи. Ово треба да буде образац за подршку комплетној привреди Српске - рекао је Благојевић.