latinica  ћирилица
27/03/2020 |  15:22 | Аутор: СРНА

Херцег: Слиједи увођење ригорознијих мјера

Предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ Невенко Херцег најавио је увођење ригорознијих мјера на подручју ХНК-а када је ријеч о кретању с циљем спречавања ширења вируса корона.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

- У наредном времену можемо очекивати још ригорозније мјере које ће доносити кризни штабови ради спречавања даљег ширења вируса корона у ХНК и у другим подручјима. Ми смо у сталном засједању, стално доносимо мјере и то ћемо чини и даље. Против ове пошасти се можемо борити сви заједно. Консултујемо струку и правовремено доносимо мјере - рекао је Херцег данас на конференцији за новинаре.

Он је навео да се нико није спремао за овакав сценарио и да нико нема искуства са овом кризом.

- Свјесни смо рестрикција у кретању, али ми морамо доносити овакве одлуке да бисмо избјегли италијански сценарио. Трагична искуства из других земаља говоре да се вирус највише шири због непоштовања дисциплине. Зато нико нема право због своје недисциплине угрожавати своју породицу и друге људе. Стално засједамо и координирамо са нижим нивоима - рекао је Херцег.

Он је навео да је данас одржан састанак Кризног штаба ХНК-а са општинским кризним штабовима у кантону и да је наглашена потреба даље координације, тјешња сарадња, стриктно поштивање полицијског часа и самоизолације.

- Досадашњи подаци показују да се поштује полицијски час, али да има кршења самоизолације. Тражи се строже ограничавање кретања у прекограничном, међуградском и међукантоналном кретању као корак до увођења општег карантина - нагласио је Херцег.

Он је напоменуо да је ХНК центар регије кроз коју пролазе бројни саобраћајни коридори, а ту је сједиште јавних предузећа, те Болнице којој гравитирају три кантона, што све налаже да буду пооштрене мјере у вези са прометом људи, добара, услуга и да они који не морају не путују.

- Тражимо и од нивоа БиХ оштрије мјере у вези са прекограничним саобраћајем. Позвали смо сусједне кантоне на снажније мјере комуникације према ХНК - навео је Херцег.

Он је нагласио да ХНК очекује правичну расподјелу помоћи из Европске уније и међународне помоћи у складу са потребама.

- Затражио сам од 12 домова здравља и три болнице њихове хитне потребе, те сам послао надлежним тијелима ФБиХ и Европској комисији - навео је Херцег.

Он је истакао да је из буџетске резерве УНДП-у уплаћено милион марака за набавку респиратора, тестова и друге опреме, а УНДП ће донирати дио средстава.

- Влада координира и пружа помоћ тамо гдје је потребно. Тешко је, али можемо и морамо организовати живот у новим околностима - каже Херцег.

Он је рекао да су размотрени и капацитети за изолаторијуме за смјештај лакших пацијената у свим општинама и да ће они бити под надзором домова здравља.

Херцег је напоменуо да је Завод здравственог осигурања ХНК-а имао суфицит од 12,8 милиона КМ што је распоређено здравственим установама, те да је Влада јуче унапријед уплатила транше медицинским установама.

- Неки људи су донирали респираторе и дали финансијску помоћ, доћи ће помоћ и од ЕУ, у федералном буџету 30 милиона КМ је планирано за три болнице у ХНК. Ускоро ћемо радити и ребаланс буџета и уколико будемо у стању повећати средства за здравствене установе - навео је Херцег.

Он је рекао да је Влада разговарала и евентуалним мјерама за помоћ привреди, те да ће министар финансија предложити мјере и програм подстицаја за пољопривреду.

- Мјере ћемо координисати са Федерацијом. То је питање које нас ускоро чека. Ово ће без обзира на то колико трајало, имати дугорочне посљедице. Све што будемо могли на овом нивоу ћемо чинити. Прва мјера је подстицај у пољопривреди. Важно је да људи могу засијати и засадити. Стога ће то бити прва фаза - каже Херцег.