latinica  ћирилица
27/03/2020 |  19:17 | Аутор: СРНА

Истекао период обавезне изолације за 600 лица

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић саопштио је да данас истичу мјере о изолацији за 278 лица према рјешењима која су издали федерални инспектори, те за 327 рјешења издатих на Граничном прелазу Аеродром Тузла, чиме је досад за укупно 1.267 лица истекао период обавезне изолације у трајању од 14 дана.

Он је напоменуо да се здравствени надзор окончава након 14 дана уколико су се лица којима су издата рјешења о изолацији придржавала изречених мјера, те се свакодневно јављала надлежној епидемиолошкој служби и до истека периода изолације нису развила никакве симптоме заразе.

Из Федералне управе за инспекцијске послове саопштено је да су федерални санитарни инспектори закључно са јучерашњим даном издали на граничним прелазима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ укупно 18.260 рјешења о изолацији у трајању од 14 дана.

Федералној управи за инспекцијске послове до сада је од кантоналних полицијских органа достављено укупно 276 збирних службених забиљешки о непоштивању изречених мјера на име већег броја лица.

- У овом тренутку можемо потврдити да ће против 58 лица бити покренути прекршајни поступци - рекао је Ајдиновић.

Федерална Управа је од недјеље, 15. марта, након доношења одлуке о обавезном санитарном надзору свих држављана БиХ, распоредила 84 федерална инспектора који у три смјене врше 24 часа санитарну контролу путника при уласку у ФБиХ.

Осим Граничног прелаза Међународни аеродром Сарајево, термалне камере инсталиране су на прелазима Изачић, Орашје, Бијача и Каменско.

Надзорима и мјерама је, према до сад доступним подацима, обухваћено и укупно 2.200 лица - држављана БиХ с пребивалиштем у Републици Српској који су у БиХ ушли преко граничних прелаза који се налазе на подручју ФБиХ, те су подаци - спискови са именима и презименима, као и адресама лица благовремено достављени Инспекторату Републике Српске на даље поступање и спровођење мјера изолације, додаје се у саопштењу.

Исто важи и за 164 лица – држављанина БиХ с пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за које су подаци достављени Инспекторату дистрикта.

Дежурни тим Федералног тржишног инспектората је у периоду од 15. до 26. марта на подручју Кантона Сарајево и Тузланског кантона /од 23. марта/, извршио 87 инспекцијских надзора, 96 контролних надзора у апотекама и другим продајним објектима, у оквиру којих су изречена укупно 84 прекршајна налога у износу од 174.950 КМ.

Код 96 субјеката надзора нису утврђене неправилности у пословању, односно, утврђено је да пријаве грађана нису биле утемељене.

Код 15 субјеката надзора је евидентирано повећање цијена артикала са листе производа на које се примјењује мјера непосредне контроле цијена која је саставни дио одлуке Владе ФБиХ о прописивању мјера непосредне контроле цијена од 16. марта - брашно, уље, рижа, квасац, поврће, воће, заштитне маске, средства за дезинфекцију и друго.

Ајдиновић је захвалио инспекторима који, како је рекао, улажу максималне напоре 24 часа дневно на првој линији одбране против ширења пандемије вируса корона, као и кантоналним полицијским и инспекцијским органима, Граничној полицији БиХ, Федералној управи цивилне заштите и другим органима и институцијама с којима Федерална управа за инспекцијске послове блиско сарађује на сузбијању пандемије и заштити становништва БиХ.