latinica  ћирилица
27/03/2020 |  21:37 | Аутор: СРНА

Ковачевић: У Израелу нема заражених држављана БиХ

У Израелу је тренутно 3.035 заражених вирусом корона, 49 је у тешком стању, док је 10 умрло, а међу њима, срећом, нема држављана БиХ, изјавио је амбасадор БиХ у тој земљи Душко Ковачевић.
Душко Ковачевић (Фото: ambasadabih.pl) -
Душко Ковачевић (Фото: ambasadabih.pl)

Он је навео да у Израелу нема много држављана БиХ.

- Има их неколицина, са њима сам у контакту и што се тиче с њихове стране нема никаквих специјалних захтјева. Интересујем се за њихово здравље, каква је ситуација, али, у суштини, они су сви у овом тренутку добро - рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је навео да је прије два дана и Израел увео забрану кретања свим грађанима, те је дозвољен одлазак у набавку, апотеку и кретање 100 метара од адресе становања, тако да на улицама готово нема никога.

- Што се тиче амбасада и дипломатског кора, ми се можемо кретати, с обзиром на то да имамо и дипломатски имунитет. Међутим, већина, а мислим чак све дипломате се придржавају ових мјера - истакао је Ковачевић.

Он је додао да је сљедећа мјера тотално затварање државе и ограничавање кретања, уколико у наредна два дана, не дође до смањења броја заражених вирусом корона.

Ковачевић је навео да је до сада без посла остало око милион људи.

Амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић за АТВ каже да су школе, угоститељски објекти, услужне дјелатности затворени, а авиони приземљени, те да, такође, међу зараженима нема држављана БиХ.

- Морам да кажем да смо свакодневно у контакту са јако пуно грађана БиХ који су стицајем околности остали овдје у Америци. Стејт департмент је објавио да ће сви они којима истиче виза имати прилику да је продуже преко интернета, тако да неће бити никаквих проблема, с обзиром на то да много грађана тренутно не може да се врати у БиХ - нагласио је Вујић.

Амбасадор БиХ у САД каже да прати дешавања у Републици Српској и да има само ријечи хвале за руководство Српске како је реаговало у тренутној ситуацији.