latinica  ћирилица
28/03/2020 |  09:10 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Одговорност и озбиљност пресудни у борби против вируса

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић истакао је одговорност и озбиљност сваког појединца као пресудне за рјешавање новонасталог епидемиолошког стања у Српској.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

Ђајић је истакао да је у овом тренутку најважније сачувати здравствени систем и носиоце здравственог система, односно медицинске раднике од евентуалне заразе како би становништво добило правовремену његу и здравствену заштиту.

- Урадићемо све да ову кризу пребродимо на најбољи могући начин и у интересу наших становника - рекао је Ђајић за Глас Српске.

Он је напоменуо да је УКЦ, с обзиром на тешку епидемиолошку ситуацију у читавом свијету, предузео низ мјера да би на адекватан начин збринуо пацијенте у новонасталој ситуацији.

Ђајић је подсјетио да је Клиника за инфективне болести ослободила све капацитете за лијечење пацијената од новог вируса, да је ту завршена и операциона сала за акутно хируршко збрињавање пацијената са вирусом корона, а ту ће се обављати и порођаји трудница позитивних на овај вирус царским резом.

Ђајић је рекао да је само на локацији у центру града постављено 115 кревета за могући прилив пацијената позитивних на овај вирус, које због евентуално попуњених капацитета не би било могуће смјестити на Клинику за инфективне болести.

- На локацији старе Хирургије припремају се и двије хируршке сале за операције пацијената потврђених и суспектних на вирус корона, као и Јединица интензивног лијечења. За овакве пацијенте имамо обезбијеђено још 200 кревета - истакао је Ђајић.

Он је рекао да Клинички завод за микробиологију УКЦ-а располаже довољним бројем тестова за нови вирус, а УКЦ и са више од 50 респиратора за животно угрожене пацијенте, док је само у посљедњих мјесец дана набављено 11 респиратора.