latinica  ћирилица
28/03/2020 |  10:16 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Капетан Драган изашао из притвора

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, јутрос је изашао из затвора у Хрватској и кренуо према Србији гдје ће бити обухваћен мјерама, као и сви остали српски држављани који се враћају из иностранства.
Капетан Драган Васиљковић (Фото: cdm.me) -
Капетан Драган Васиљковић (Фото: cdm.me)

Васиљковић је уз полицијску пратњу из затвора Лепоглава пребачен до граничног прелаза Бајаково,

Њему је издато рјешење са забраном уласка и боравка на подручју "Европског привредног простора" у трајању од 20 година.

Дииректор Веритаса, Саво Штрбац, навео је да нико, па ни адвокати, не зна на основу којег прописа је Васиљковић протјеран, јер у кривичној пресуди није постојала и мјера изгона.

- Претпоставка је да му је јутрос по изласку полиција уручила рјешење, а основ је вјероватно нека европска уредба пошто је Хрватска чланица ЕУ. Ово је запрепастило све нас. Очекивали смо да ће га на излазу из затвора неко дочекати, али ово испада да је тежа санкција изгона него затвор од 13 година - рекао је Штрбац.

Он је истакао да је мјера забране уласка од 20 година драстична и напоменуо да је у неким другим случајевима било изрицања мјере забране, али у релативно разумним границама-највише до пет година.

Капетан Драган је у Хрватској осуђен на 13 и по година затвора због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској, што је он до краја негирао.

Хрватска му није омогућила да оствари законско право на пријевремени отпуст, па је морао да остане у затвору до краја, а казна му је истекла 20. марта.

Штрбац је изјавио јуче за Срну да су га звали бројни саоброци и пријатељи Васиљковића интересујући се о доласку у жељи да му организују дочек, али да је то у актуелним околностима неизводљиво.

Он је навео да све ограничава и мјера ванредног стања, али да ће бити времена за дочеке када прође пандемија вируса корона.

- Судбина се поиграла с њим да након затвора у Аустралији и Хрватској мора поново у једну врсту изолације, без слободе кретања. Не знам никога у Хрватској, ни од Срба, ни од Хрвата, да је одслужио цијелу казну - рекао је Штрбац.

Он је додао да Васиљковић није имао срећу да изађе након двије трећине казне и сада опет иде у изолацију, вјероватно до 28 дана, али се не зна гдје.