latinica  ћирилица
28/03/2020 |  10:47 | Аутор: СРНА

Расте број заражених у Јапану

Токио је потврдио више од 60 нових случајева инфекције вирусом корона, што је рекордно повећање у једном дану, јавила је мрежа НХК.

Гувернер Токија Јурико Коике апеловала је да становништво не излази из кућа након наглог пораста броја заражених ове седмице чиме се Токио доводи на ивицу катастрофе.

Она је затражила од десетина милиона људи у Токију и околним регионима да избјегавају сваки излазак из куће до 12. априла, посебно овог викенда.

У Јапану је до сада заражено више од 1.400 људи, док је 47 лица преминуло, не укључујући обољеле на крузеру који је у карантину од прошлог мјесеца.

И становништво у Осаки на западу Јапана позвано је да остане кући.

Раније ове седмице премијер Шинзо Абе рекао је након повећаног број случајева инфекције да се сада ради о "националној кризи".

Влада је распоредила војску на токијским аеродрома Нарита и Ханеда који помажу у контроли путника и робе, као и провођења мјера карантима.

У међувремену, широм свијета број заражених премашио је пола милиона, док је више од 20.000 људи умрло, а зараза је погодила више од 100 земаља.

Очекује се да ће Абе, који није прогласио ванредно стање, ускоро наложити посебне економске кораке за ублажавање посљедица епидемије.