latinica  ћирилица
28/03/2020 |  13:15 ⇒ 13:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Огласила се Ангела Меркел из карантина

Нјемачка канцеларка Ангела Меркел данас је захвалила грађанима на досједној примјени нових правила уведених због пандемије вируса корона.
Ангела Меркел (Фото:twitter) -
Ангела Меркел (Фото:twitter)

Она је нагласила да успоравање ширења вируса одлучује да ли ће и наредних недјеља сваки тешко обољели добити најбољу могућу лјекарску негу.

- Нова правила су јавни живот осјетно послједњих дана смањили на минимум. Циљ је спречавање контаката како би спријечили ширење заразе. Готово су сви видљиво промијенили своје понашање и због тога желим да кажем "хвала-од срца хвала" - истакла је Меркелова у аудио поруци грађанима.

Упозорила је, истовремено, на нестрпљивост, јер данас нико не може рецћи колико дуго ће трајати ова тешка времена.

- Још увијек нам, нажалост, дневни бројеви нових инфекција, не дају повод за попуштање правила - рекла је канцеларка.

Циљ је, како је истакла, да се број нових инфекција удвостручује тек само сваких десет дана, како здравствени систем не би био преоптерећен.

Тренутно, пренијела је, број се удвостручује сваких пет и по дана, што је и даље превелики раст.

Рекла је да разумије забринутост у вези с привредом, као и сваког појединачно око радног мјеста.

- Брзо као никада до сада и са толико новца као никада, предузете су мјере. Мислим да могу рећи да мобилишемо све што можемо да нашој земљи, у овом несигурним временима, пружимо сигурност - нагласила је Меркелова.

Канцеларка се, у аудио поруци, осврнула и на своју кућну изолацију у којој је од недјеље послијеподне, када се испоставило да је љекар који јој је претходно дао вакцину позитивно тестиран на вирус корона.

- Ово је ситуација коју дијелим са многима. Нисте болесни, а и поред тога сте код куће како би били сигурни да не преносите вирус - објаснила је Меркелова.

Иако није једноставно, како каже, пуно посла може да се обави и из куће.

- Може се преко телефонских и видео конференција остати у контакту с другима, чак и водити дуге преговоре, као што сам ја више од шест сати учинила на Савјету ЕУ - указала је канцеларка, додајући да се и поред тога радује да лично сретне грађане када контакт и близина буду поново могући.