latinica  ћирилица
28/03/2020 |  13:56 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Ножић: Смањује се дневни број обољелих у Србији

Инфектолог Дарко Ножић изразио је увјерење да у Србији неће бити италијанског и шпанског сценарија, јер је Србија на вријеме почела са оштрим мјерама по узору на Кину и позвао људе да не паниче, јер то слаби имунитет.
Празне улице Београда (фото: SPUTNIK / ПРЕДРАГ ВАСИЉЕВИЋ) -
Празне улице Београда (фото: SPUTNIK / ПРЕДРАГ ВАСИЉЕВИЋ)

Ножић, који је и дугогодишњи начелник Клинике за инфектологију ВМА, напомиње да ће у наредне двије недјеље свакако расти број обољелих и умрлих, али вјерује да је ситуација под контролом, те указује да је, за разлику од Италије и Шпаније, смртност у Србији изузетно мала у односу на број обољелих.

- Ове мјере јесу драстичне али кад погледамо Италију и Шпанију, и нису. Најважније је да се смањује дневни број обољелих - истакао је Ножић за Спутњик.

Он је нагласио да је, будући да се епидемија шири, добро што је на београдском Сајму већ све спремно за пријем пацијената, јер је то један од начина да се изолују инфицирани и да се изврши тријажа лакше од теже обољелих.

Описујући клиничку слику вируса корона, Ножић објашњава да бити позитиван није толико страшно и да се највећи број заражених излијечи послије кашља и температуре који трају неколико дана.

Ножић поручује да не треба паничити, јер је стрес највећи окидач пада имунитета.