latinica  ћирилица
28/03/2020 |  14:12 ⇒ 30/04/2020 | 18:19 | Аутор: РТРС

Ванредно стање није атак на слободу

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је циљ увођења ванредног стања у Републици Српској ефикасније одлучивање у новонасталим околностима и пооштравање мјера како би се што прије стало у крај ширењу вируса корона.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Од почетка је било захтјева за проглашење ванредног стања, јер морамо брзо доносити одлуке. Ванредно стање није ништа, није никакав атак на слободу људи, ништа се неће промијенити за грађане - рекао је Додик.

Додик је за АТВ навео да Република Српска први пут у историји уводи ванредно стање како би ефикасније спријечила ширење пандемије и ублажила неминовну економску штету.

- Ми се суочавамо са људима који угрожавају заједничке напоре и мораћемо да пооштримо казнену политику према онима који игноришу наређења здравствених власти - истакао је он.

Додик је рекао да се неће мијењати власничка структура и да неће бити блокада.

- Ванредно стање ће омогућити чак да отворимо неке продавнице као што су, на примјер, продавнице бијела техника. Иде се на брзу регулацију, а не да притишћемо људе. Ово има само намјеру да се додатно заштитимо - рекао је он.

Додик је нагласио да је за пролонгирање плаћање обавеза потребна промјена закона, што ће се омогућити увођењем ванредног стања.

- Да бисмо пролонгирали плаћање пореза морамо да промијенимо закон, да бисмо промијенили закон морамо сазвати сједницу Народне скупштине, а онда за два дана се деси да морате промијенити сљедећи закон. Све мјере које будемо доносили током ванредног стања мораће бити потврђене у Народној скупштини - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да ће међу првим мјерама бити уплата доприноса за раднике угоститељског сектора Република Српска.

Навео је да је у почетку била процјена да ће криза у вези са вирусом корона бити завршена до краја марта.

- Сада најоптимиситчније процјене говоре да се ово неће завршити до краја априла и да бисмо тек у мају могли имати ефекте смиривања. Зато морамо доносити мјере јер је много изазова пред нама. Путем ванредног стања мораћемо да регулишемо транспорт и обезбиједимо бржу регулацију тржишта. Потребно је пооштрити мјере које се тичу социјалне дистанце јер се то показало као најбоља мјера у Српској. Најаважнија је дисциплина становништва, јер се вирус не преноси сам, него додиром људи - поручио је Додик.

Он је нагласио да Српска улази у епицентар кризе, а то су наредне двије до четири седмице.

Исткао је да се морају зашитити радна мјеста.

- Прво штитимо радна мјеста, а онда ћемо штити и предузећа која су задржала раднике. Само на тај начин ћемо моћи разговарати и сматрам да су људи у пословном сектору свјесни тога - рекао је он.

Српски члан Предсједништва је навео да су директни порези смањени само у посљедњој седмици за 50 одсто.

- Могућ је пад БДП-а за пет одсто што значи да ћемо сигурно ући у рецесију. Ми то планирамо - рекао је Додик.