latinica  ћирилица
28/03/2020 |  14:47 | Аутор: СРНА

СПЦ ће поштовати препоруку о богослужењима

Српска православна црква саопштила је да ће примијенити препоруке Владе Србије да се обреди у вјерским објектима и на отвореном простору врше без присуства вјерника с циљем сузбијања ширења вируса корона.
Црква (Фото:Илустрација) -
Црква (Фото:Илустрација)

Црква неће прекидати богослужења, нити престати да причешћује вјернике јер то представља основу вјере, наводи се у Светог архијерејског синода СПЦ.

- У храмовима ће се у току богослужења налазити свештеник или свештеници са ђаконом, појцима и црквењаком, како је гдје потреба и прилика - истакнуто је у саопштењу.

Свети Синод је позвао све вјернике старије од 65 година, као и млађе, али слабијег здравственог стања и имунитета, да се наредних дана и недјеља уздрже од доласка на богослужења и тиме не изложе ризику себе и друге.

- Нашим вјерницима очински, пастирски одговорно и са љубављу благосиљамо да света богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница, а да се са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому - поручио је Свети Синод.

Напоменуто је да остала чинодејства, нарочито крштења, треба одгодити до се ситуација не нормализује, а када је хитно потребно га је прилагодити мјерама ванредног стања, док сахране треба вршити са што мањим бројем присутних.

- Посебно напомињемо да није добро да се одлазак у цркву користи као изговор пред својом савјешћу и пред ближњима за непоштовање мјере самоизолације - поручио је Свети Синод.

Свети Синод је посебно истакао да ризик није причешће, већ присутна опасност од вируса, због његове експанзије.

У саопштењу је напоменуо да предстојећи период и кинески и домаћи стручњаци оцјењују као најкритичнији и да је изолација једини начин да заустави и избјегне трагично искуство Италије и неких других земаља.

Свештенство, монаштво СПЦ и народ су позвани да се у свему придржавају прописа које је донијела држава Србија, као и упутстава о црквеном животу које је прописао Свети Архијерејски Синод.