latinica  ћирилица
28/03/2020 |  18:15 | Аутор: СРНА

Влада Србије да исплати помоћ и пензионерима из држава региона

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта апелује да Влада Србије исплати једнократну новчану помоћ од 4.000 динара /67 КМ/ и пензионерима из Хрватске, БиХ и других држава региона.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта сматра да би та новчана помоћ била значајна подршка свим тим пензионерима да се осјећају сигурније и да лакше преброде ванредно стање и борбу са вирусом корона.

Он је напоменуо да у Србији живи велики број грађана који су стекли пензије радећи у некој од република бивше Југославије, те да је ријеч о пензионерима који током радног вијека ниједан дан нису били запослени у Србији и немају пензију те државе.

- Према подацима удружења пензионера из Хрватске, у Србији живи близу 50.000 пензионера који примају пензије из Хрватске преко Комерцијалне банке - навео је предсједник Савеза Миодраг Линта.

Он је истакао да значајан број тих пензионера има веома мале пензије у износу од 3.000 динара /50 КМ/ до 12.000 динара /200 КМ/, те да су у веома тешкој социјално економској ситуацији и једва састављају крај са крајем, због чега је један број њих принуђен да додатно ради.

Линта је апелова да град Београд и остале локалне самоуправе подијеле хуманитарне пакетее и пензионерима из Хрватске, БиХ и других држава региона који имају пребивалиште или боравиште /избјеглички статус/ у Србији и испуњавају постављене критеријуме.

Према подацима Удружења пензионера из Хрватске, на подручју града Београда је значајан број протјераних Срба из Хрватске са примањима мањим од 30.000 динара, те тиме стичу право да добију хуманитарни пакет који садржи храну и средства за хигијену, саопштено је из Савеза Срба у региону.

- Добијањем једнократне новчане помоћи и хуманитарног пакета пензионери из Хрватске, БиХ и других држава региона били би изједначени са својим вршњацима из Србије и не би се осјећали дискриминисано и мање вриједно - оцијенио је Линта.