latinica  ћирилица
28/03/2020 |  18:42 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

Успјешно збринути грађани БиХ који су допутовали из Рима

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић оцијенио је успјешном безбједносно-епидемиолошку операцију збрињавања грађана БиХ који су авионом из Рима допутовали у Сарајево.
Авион слетио у Сарајево - Фото: dnevni avaz
Авион слетио у СарајевоФото: dnevni avaz

- Нико од путника, према ономе што се могло констатовати на лицу мјеста, није имао било какве здравствене проблем - истакао је Ајдиновић.

Ајдиновић је рекао да су путници након слијетања авиона подвргнути здравствено-епидемиолошком третману, као и да је комплетан пртљаг прошао дезинфекциони третман.

Он је напоменуо да је авионом допутовало 47 држављана БиХ, од којих 18 има пребивалиште у ФБиХ и они су смјештени у Студенски дом Бјелаве у Сарајеву, а у карантин у Лукавици 25 лица с пребивалиштем у Републици Српској и четири с чије је пребивалиште у Брчко дистрикту.

Ајдиновић је додао да су и три члана посаде авиона рјешењем федералног санитарног инспектора стављена под обавезни здравствени надзор.

У синоћној операцији учествовали су Министарство иностраних послова и Министарство безбједности у Савјету министара, Федерална управа за инспекцијске послове, Гранична полиција, Обавјештајно-безбједносна агенција, Министарство здравства ФБиХ.

Учествовали су и Министарство унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево, Испекторат Републике Српске, МУП Републике Српске, Федерални штаб цивилне заштите, Кризни штаб Кантона Сарајево, епидемиолози, те друге надлежне службе, саопштено је из Федералне управе за инспекцијскек послове.

Ајдиновић је рекао да су закључно са јучерашњим даном, према до сада доступним информацијама, федерални санитарни инспектори на граничним прелазима издали укупно 19.047 рјешења о стављању лица под здравствени надзори/изолацији на период од 14 дана.

Надзорима и мјерама је обухваћено је укупно 2.200 лица с пребивалиштем у Републици Српској који су ушли у БиХ преко граничних прелаза на подручју ФБиХ, те су спискови с њиховим подацима достављени Инспекторату Републике Српске на даље поступање и провођење мјера изолације.

Исто важи и за 164 лица, држављана БиХ с пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за које су подаци достављени брчанском Инспекторату.

Ајдиновић је навео да је до сад за укупно 1.898 лица истекао период обавезне изолације у трајању од 14 дана.

- Кантонални полицијски органи свакодневно врше провјеру лица којима су издата рјешења о стављању под здравствени надзор/обавезној изолацији. Федералној управи за инспекцијске послове до сад је достављена укупно 281 збирна службена забиљешка о непоштивању изречених мјера на име већег броја лица. У овом тренутку можемо потврдити да ће против 58 лица бити покренути прекршајни поступци - навео је Ајдиновић.

У вези са контролом формирања и кретања цијена у ФБиХ, дежурни тим федералног тржишног инспектората на подручју Кантона Сарајево и Тузланског кантона извршио је 95 инспекцијских надзора и 108 контролних надзора у апотекама и другим продајним објектима, у оквиру којих је изречено укупно 95 прекршајних налога у износу од 189.400 КМ.

Код 15 субјеката евидентирано је повећање цијена артикала, па је једна пекара запечаћена због рада без одобрења, а код 96 субјеката надзора нису утврђене неправилности у пословању.