latinica  ћирилица
28/03/2020 |  20:31 | Аутор: СРНА

Загреб: Оштећено више од 26.000 грађевина, 1.900 неупотребљиво

У земљотресу који је прошле недјеље погодио Загреб оштећено је више од 26.000 грађевина, а неупотребљиво 1.900, саопштено је из Градске управе.

У земљотресу који је прошле недјеље погодио Загреб оштећено је више од 26.000 грађевина, а неупотребљиво 1.900, саопштено је из Градске управе.

Од укупно 26.197 оштећених грађевина на којима је пријављена штета, чак 9.642 су породичне куће.

Градска власт у Загребу је, како наводе, за сваког становника осигурала смјештај до санације њихових домова.

То се односи и на становнике центра града и на власнике породичних кућа оштећених у земљотресу 22. марта, које су послије прелиминарних прегледа означене као неупотребљиве и привремено неупотребљиве.

Градоначелник Милан Бандић изјавио је данас да ће обнова града бити маратонски процес, али да ће за пет, шест година бити још љепши него што је био.

У снажном земљотресу магнитуде 5,5 по Рихтеру, након којег су услиједила још два јача и низ слабијих, велики број објеката и путничких аутомобила оштећен је у центру Загреба.

Дошло је до оштећења на културно-историјској баштини града, као што су православна Саборна црква на Цвјетном тргу, јужни торањ Загребачке катедрале, зграда Хрватскога сабора, Бански двори и многе друге.

Жртва земљотреса је петнаестогодишња дјевојчица која је преминула дан касније на Дјечијој клиници гдје су јој се борили за живот.