latinica  ћирилица
29/03/2020 |  08:19 ⇒ 08:21 | Аутор: СРНА

Несметано одвијање саобраћаја, али не путовати без пријеке потребе

Саобраћај се јутрос на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија несметано, али се возачима савјетује да сa циљем спречавања ширења вируса корона на пут не крећу без пријеке потребе, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

Из АМС-а подсјећају да је забрањено кретање особама старијим од 65 година, као и да је од 20.00 до 5.00 часова на снази потпуна забрана кретања.

Становницима је упућен апел да се придржавају мјера заштите од вируса корона и прате упутства Владе Републике Српске, надлежних здравствених установа и локалних заједница.

Измјене у режиму одвијања саобраћаја актуелне су на путевима на којима се изводе радови.

На подручју Прњавора гради се кружни ток на раскрсници магистралног пута Горња Вијака један-Дервента и на регионалном путу Горња Вијака један-Горња Вијака два, а радови се изводе и на магистралним путевима Чатрња-Градишка, Бањалука-Српске Топлице и Дрињача-Милићи-Власеница, те регионалним путним правцима Ламовита-Стари Мајдан, Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице.

У току је изградња искључне траке у Залужанима, на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац, у десној коловозној траци из правца Бањалуке.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце радним раднима и суботом на снази је обустава саобраћаја, док се недјељом одвија једном траком уз регулацију свјетлосном сигнализацијом.

Успорен је саобраћај на дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика, на регионалном путу Прибој-Лопаре, Јоховац-Руданка, као и од Модриче, преко Шешлија, према Добоју и граници са ФБиХ, те на магистралном путу Крупац-Богатићи у општинама Источна Илиџа и Трново.

Због активираних клизишта једном саобраћајном траком наизмјенично се саобраћа регионалним путем Укрина-Горња Вијака, локалним путем Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, као и на локалном путу Сводна-Брезици у општини Нови Град.

У ФБиХ забрањено је кретање особама млађим од 18 и старијим од 65 година, а потпуна забрана кретања на снази је од 18.00 до 5.00 часова.

Када је ријеч о радовима, и даље трају у тунелу Врандук на магистралном путу Зеница-Немила.

На граничним прелазима јутрос нема дужих чекања на прелазак границе.

Због формирања конвоја у земљама окружења повремено долази до стварања дугих колона теретних возила на свим граничним прелазима БиХ.

Улазак у БиХ није дозвољен страним држављанима, а изузетак су особе с боравком у БиХ, лица којима је потребно лијечење, те лица које су у транзиту кроз БиХ без задржавања.

Србија је затворила све граничне прелазе према БиХ, осим прелаза Каракај, Вардиште и Рача који су отворени само за робни саобраћај.

Хрватска и Црна Гора су затворили све граничне прелазе према БиХ, а улазак у те земље је дозвољен само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

За теретна моторна возила за транзит преко Хрватске у функцији су гранични прелази Градишка, Бијача и Шамац, а преко Црне Горе прелаз Клобук.