latinica  ћирилица
29/03/2020 |  08:24 ⇒ 08:56 | Аутор: sputniknews.com

У Србију стигло 10 тона помоћи из Емирата, ускоро још важнија донација (ВИДЕО)

Авион са заштитним средствима за борбу против вируса корона, коју су као први дио помоћи послали Уједињени Арапски Емирати, слетио је у Београд око три сата послије поноћи.
Помоћ (фото: Andrija Vukelić) -
Помоћ (фото: Andrija Vukelić)

У првом дијелу донације УАЕ налази се 13.750 заштитних и 15.000 болничких одијела, ‪500.000 рукавица, 30.000 средстава за заштиту ципела, 20.000 маски, 6.000 санитизера – укупно 10 тона помоћи, објавио је РТС.

У другом дијелу донације, Уједињени Арапски Емирати послаће Србији респираторе.

Aвион су на аеродрому дочекали министар одбране Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар, амбасадор УАЕ у Србији Мубарак Саид Ел Дахерија, други српски званичници и дипломата из УАЕ.

Вулин се захвалио шеику Бин Заједу и грађанима УАЕ у своје и у име предсједника Србије Александра Вучића.

- Мало је земаља на свијету које нису затражиле помоћ од УАЕ, а још је мање земаља које су добиле овако велику, овако потребну, великодушну помоћ као што је добила Србија - истакао је Вулин.

Помоћ је, како каже, дошла у правом часу и чини оно што је потребно у овом тренутку – маске, одијела, каљаче.

Пријатељи се познају у тешким временима, истиче Вулин и подсјећа да се пристиглом помоћи "опредметио договор предсејдника Вучића и шеика Мухамеда Бин Заједа и показало да Србија није сама".

Авион је стигао по инструкцијама шеика Халифе бин Заједа ел Нахјана, предсједника УАЕ, а под надзором шеика Мухамеда бин Заједа ел Нахјана, пријестолонасљедника Абу Дабија. 

У саопштењу амбасаде УАЕ наводи се да су УАЕ предузели низ међународних хуманитарних акција како би помогли свијету у борби са овим опаким вирусом, а Република Србија је, као једна од пријатељских земаља, истиче се, у УАЕ и овог пута имала приоритет. 

- УАЕ ће наставити своју успјешну билатералну сарадњу са Републиком Србијом, а посебна пажња и помоћ братској земљи и њеном народу биће пружена у сваком, па и овом изузетно тешком тренутку за све - наводи се у саопштењу амбасаде УАЕ у Србији.