latinica  ћирилица
29/03/2020 |  09:46 ⇒ 09:47 | Аутор: СРНА

Љевнаић: Зимска сезона успјешнија од претходне

Зимска сезона на Јахорини завршена је након 110 дана скијања због новонастале ситуације са епидемијом вируса корона, а била је, упркос недостатку сњежних падавина, успјешнија од претходне, истиче директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић.
Дејан Љевнаић - Фото: СРНА
Дејан ЉевнаићФото: СРНА

Остварено је више од два милиона зимских вожњи на планини, број скијаша је достигао готово 250.000, а промет је достигао готово девет милиона КМ.

Љевнаић наглашава за Срну да је укупно повећање у односу на претходну сезону око 20 одсто, иако је ова зимска сезона трајала краће од претходне за 34 дана.

- Ако поредимо ову и претходну зимску ски-сезону, упркос недостатку сњежних падавина, параметри су добри и указују на то да је ова сезона чак успјешнија од претходне која је била најуспјешнија у историји Јахорине. Разлог томе је, првенствено, систем за осњежавање, али и све остале инвестиције – нова кабинска гондола, систем освјетљења, нови лифт сидро и Олимпијски бар - напомиње Љевнаић за Срну.

Он подсјећа да су на Јахорини први отворили сезону скијања у региону 4. децембра, иако су се готово сви ски-центри у Европи борили са недостатком сњежних падавина, а многи чак нису успјели ни покренути скијалиште.

На Јахорини су контитнуитет скијања успјели одржати захваљујући управо систему за осњежавања који је спасио више од 2.000 радних мјеста.

- Тај систем нам је доказао да су наше одлуке и инвестиције стратешки добро испланиране и реализоване, јер да нисмо инвестирали у систем осњежавања суочили бисмо се са зеленом зимом и могли ставити кључ у браву.

Велики ефекат имала је и добра организација процеса рада свих запослених у Олимпијском центру који су радили даноноћно како би скијашима припремили потпун угођај", напомиње Љевнаић.

Према његовим ријечима, кабинска гондола и стаза "Новак Ђоковић", осим тога што су премашиле су очекивања свих посјетилаца планине, а стазе су хомологоване и спремне за одржавање такмичења највећег свјетског ранга.

- Да смо наставили сезону с обзиром на природни снијег који имамо, резултати би сигурно били још бољи. Олимпијски центар има губитке од преко три милиона КМ, отказали смо чак и манифестацију Ски клозинг која је била у плану да се реализује у сарадњи са агенцијама Ски бус и ски фан - наведи Љевнаић.

Он истиче да су у току ове сезоне сигурно оборили и рекорд по броју организованих догађаја од којих су концерти пјевача као што је Брајан Фери, Саша Матић, Аца Лукас, Џибони, затим дневне журке уз концерте бендова “Амадеус“, “Ок бенд“, “Регина“ и Ђорђе Давид, те представе Жељка Нинчића, Драгана Маринковића Маце и Милана Калинића...

Љевнаић се нада да ће ситуација са пандемијом вируса корона проћи што прије како би на вријеме могли кренути са реализацијом многобројних планова које имају за љетну сезону.

- Осим већ препознатљивог најдужег алпин-костера, који је потпуна атракција Јахорине, за љето смо спремили још велике атракције "тауер" и "луна кластер" и оне ће бити прве у овом дијелу Европе. Биће распоређени на Пољицама и на језеру на врху планине - наводи Љевнаић.

Он додаје да је у плану и наставак амбијенталног уређења простора око вјештачког језера за које планирају да буде центар збивања у току љетне сезоне.

Љевнаић закључује за Срну да су од ове године преузели организацију "Јахорина Ултра Трејл" такмичења, тако да ће тркачи имати прилику да се опробају у нешто измјењеном концепту овог надметања.