latinica  ћирилица
29/03/2020 |  17:07 | Аутор: СРНА

Посљедице вируса корона - "Музика за уши мафије"

Главни истражилац Владе Италије у борби против мафије Ђузепе Говернале сматра да ће организовани криминал "дебело" искористити актуелну епидемују вируса корона док многе фирме пропадају или биљеже губитке.

- Италијанска мафија искористиће ове пријетње и претвориће их у могућност за зараду - рекао је Говернале агенцији АФП.

Од познате "Коза ностре" на Сицилији, моћне "Ндрангете" у Калабрији и "Каморе" у Напуљу, италијанске мафијашке групе полако почињу да се организују.

Економски стручњаци Италије саопштили су раније да очекују смањење БДП-а за огромних седам одсто за ову годину, а чак 65 одсто италијанских малих и средњих предузећа су пред банкротом, што је све "музика за уши мафије", која користи изнуду и зеленаштво да извуче добит из оваквих посрнулих фирми.

Говернале, који предводи италијански Директорат за истрагу против мафије /ДИА/, рекао је да мафија већ сада пажљиво планира економске кораке будућности.

- Ту ће бити доста новца - рекао је Говернале /62/ и додао да он и његов тим већ припремају план борбе против мафије.

Он је рекао да ће мафија тажити рупе у систему. "Морамо да држимо очи отворене за сумњиве операције, формирање нових компанија, лажне корпорације", рекао је Ђовернале.

Ђузепе Пињатоне, бишви ловац на мафију из Калабрије, рекао је да ће ова епидемија отежати посао правосуђу у наредних неколико седмица и година.

Он је истакао да ће преусмјеравање полицијсих ресурса због кризе довести до тога да ће мафија процвјетати, јер преоптерећена полиција неће моћи да се бави другим питањима.

Лист "Стампа" раније је објавио да је италијанска тајна служба упозорила Владу на могуће нереде на југу Италије, које ће организовати мафија, уколико се жариште епидемије пребаци са сјевера на југ земље.

Вјерује се да је мафија организовала побуне у затворима широм земље на самом почетку епидемије гдје су затвореници тражили рано ослобађање уз образложење да ће у пренатрпаним затворима бити заражени вирусом корона.

Чувени италијански аутор, који је писао о мафији, Роберто Савијано рекао је да је довољно погледати чиме се све мафија бави па да се схвати како ће они да зараде од епидемије.

- Погледајте гдје је мафија инвестирала посљедњих неколико деценија. То су компаније које нуде услуге као што су кантине, чишћење, дезинфекција, рециклажа отпада, транспорт, погребна предузећа, дистрибуција хране и горива. Они ће тако да зараде - рекао је Савијано.

Више од 10.000 људи умрло је до сада у Италији од посљедица инфекције што је земљу практично натјерало у блокаду која разара привреду државе.