latinica  ћирилица
30/03/2020 |  07:27 | Аутор: СРНА

Обиљежавање Дана ветерана служби безбједности

Дан ветерана служби безбједности Републике Српске данас ће бити симболично обиљежен у Источном Сарајеву као успомена на 30. март 1992. када је извршена прва смотра милиције Српске Републике БиХ, рекао је Срни предсједник Подружнице Удружења ветерана безбједности Српске Радован Пејић.
Удружење ветерана у служби безбједности Републике Српске - Фото: илустрација
Удружење ветерана у служби безбједности Републике СрпскеФото: илустрација

Пејић је навео да је Дан ветерана служби безбједности до сада био обиљежаван на Сокоцу, али да је због актуелне епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона дошло до промјене.

- Након консултација са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем, градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и начелником општине Соколац Милованом Бјелицом одлучили смо да Дан ветерана обиљежимо без традиционалног зборовања и већег окупљања на Сокоцу - објаснио је Пејић.

Према његовим ријечима, делегација Ветерана служби безбједности Републике Српске ће у 10.00 часова прислужити свијеће у Цркви Светог Василија Острошког на Вељинама, Источна Илиџа. У порти храма су у 10.20 часова планиране изјаве за новинаре.

Пејић је подсјетио да је 30. марта прије 28 година, неколико дана након усвајања Устава и Закона о унутрашњим пословима Српске Републике БиХ, извршена прва смотра српске полиције.

- У строју је тада било 230 милиционера/полицајаца тадашње Српске аутономне области /САО/ Романија, од којих је 70 било оспособљено за извршавање посебних задатака. Смотру је, у присуству великог броја грађана и званичника, извршио Мићо Станишић, први министар унутрашњих послова, а рапорт му је предао покојни Зоран Цвијетић, тадашњи министар унутрашњих послова САО Романија - присјећа се Пејић.

Он је додао да су милиционери тог дана дали свечану изјаву и положили заклетву својој отаџбини.