latinica  ћирилица
30/03/2020 |  09:55 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

У Српској један нови случај; Укупно 201 заражен (ВИДЕО)

У Републици Српској у посљедња 24 часа тестирано је 186 особа и потврђен је један нови случај вируса корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Он је навео да је у питању мушкарац старије животне доби из Бијељине.

Тиме је укупан број заражених у Српској порастао на 201.

- Укупно имамо и 11 опорављених особа - истакао је он.

Навео је да се под здравственим надзором тренутно налази 15.100 лица.

- Укупно 4.669 особа је изашло из здравственог надзора - изјавио је Шеранић.

У болницама у Српској се тренутно налази 71 особа, 70 их је у Бањалуци, а једна у Добоју.

Шеранић је додао да су четири особе на респиратору, а 33 са средње тешком клиничком сликом.

- Све четири особе имају друга удружена обољења. У изолацији у Универзитетском клиничком центру Републике Српске на анализу и потврду чека 20 особа. На локацији Пулмологије у Бањалуци имамо 13 особа са лакшим симптомима - навео је Шеранић.

У карантинима на граничним прелазима, додао је он, тестирано је 301 лице за која је епидемиолошки потврђено да долазе из жаришта појаве вируса корона у Европи, а сва су била негативна.

- Тестирању су подвргнуте 253 особе у Градишци, 42 у Броду и шест у Шамцу. Након мјесец дана константног праћења рада карантина на граници на територији Републике Српске, увидјели смо да су све особе негативне и сада прелазимо на сљедећи аспект, а то је да ћемо све особе након прегледа и утврђивања да ли имају симптоме бити одмах упућиване у карантине у локалним заједницама - рекао је Шеранић.

Он је појаснио да то значи да више неће бити рађени налази на граници, него ће обављати тријажне прегледе и утврдити да ли је неко оболио или не, а потом их упућивати у карантине у локалне заједнице.

- Послије истека карантинског периода од 14 дана биће урађени контролни налази прије него што буду дошли у локалне заједнице. Локалне заједнице су прошлог понедјељка добиле задужења да морају да формирају карантине гдје ће смјештати ове пацијенте и јасна упутства на који начин ће се опходити - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, у карантину у Градишци се налази 136 особа, у Шамцу 19, а у Броду 68.