latinica  ћирилица
30/03/2020 |  10:59 | Аутор: sputniknews.com

Руска Влада одобрила пооштрене казне због кршења карантина

Влада Русије одобрила је амандмане о пооштравању одговорности због кршења карантина, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин.
Михаил Мишустин (Фото: Sputnik/Илья Питалев) -
Михаил Мишустин (Фото: Sputnik/Илья Питалев)

- Наш главни задатак тренутно је рад на смањењу ширења вируса корона - истакао је Мишустин на састанку са потпредсједницима Владе.

Према тексту амандмана који се односе на Кодекс о административним прекршајима, казна за непоштовање карантинских мјера, ако је усљед тога умрла друга особа износи од 150-300 хиљада рубаља, а за службенике од 300-500 хиљада рубаља.

За грађане, чији поступци у вријеме карантина представљају опасност за друге особе, казна је од 15-40 хиљада рубаља.

Максимална казна од милион рубаља предвиђена је за правна лица, чији су поступци довели до било чије смрти.

Мишустин је такође апеловао на власти руских региона да обрате пажњу на рестриктивне мјере, као што су режим самоизолације независно од узраста, уведене у Москви и Подмосковљу због свјетске пандемије Ковид-19 и размотре могућност увођења сличних и у тим регионима.

Премијер Русије је још прокоментарисао почетак нерадне недјеље у Русији због вируса корона.

- Данас је, у складу с одлуком руског предсједника Владимира Путина, почела нерадна недјеља. Радимо све како би људи који су у самоизолацији могли да је колико је то могуће комфорно проведу у својим домовима, а да, истовремено, онемогућимо оне с мањком одговорности да шире овај опасни вирус и тако заразе друге - истакао је Мишустин.

Подсјетимо, Путин је 25. марта донио одлуку о увођењу нерадне недјеље у Русији од 30. марта до 5. априла, у циљу смањења ширења инфекције Ковид-19.

Поред тога, након што је градоначелник Москве Сергеј Собјањин саопштио да ће од данас у главном граду Русије на снази бити режим свеопште самоизолације, грађани ће излазити из својих домова само ако баш морају и уз пропуснице, а најављено је да би то могли да буду кју-ар кодови.

Према посљедњим подацима, у Русији је укупан број обољелих достигао 1.534 лица, а преминуло је 64.