latinica  ћирилица
30/03/2020 |  12:39 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Седам новозаражених у Зеници

На Клиничком центру у Сарајеву потврђено је седам нових случајева инфекције вирусом корона у Зеници, саопштено је из Кризног штаба за праћење вируса корона Зеничко-добојског кантона.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Инфекција је потврђена код два пацијента који су отпуштени из Центра за срце у Тузли, те код пет лица из родбинске везе са инфицираним пацијентом који је прошле седмице хоспитализован у Кантоналној болници Зеница, а који је, такође, боравио на клиници у Тузли.

У саопштењу се наводи да ће пацијенти који су позитивни, а који су у ризику са коморбидитетом, и особе које имају развијену клиничку слику, бити смјештени на Одјељење за инфективне болести, док ће други позитивни пацијенти остати у самоизолацији до смјештања у изолаторијум.

Дом здравља Зеница предузео је потребне епидемиолошке мјере и лоцирао контакте, а одређена лица су стављена под здравствени надзор.

У Зеничко-добојском кантону до сада је потврђено укупно 17 случајева инфекције вирусом корона, а прошле седмице из изолаторијума су отпуштена три пацијента чији је налаз након клиничког лијечења био негативан.

Кризни штаб овог кантона истиче да је од велике важности да се грађани придржавају њихових наредби и препорука, као и органа цивилне заштите, те да лица која су допутовала из држава захваћених вирусом корона или су имала контакт са сумњивим пацијентима, остану у кућној изолацији.

У случају појаве симптома треба да се јаве надлежној епидемиолошкој служби како би се спријечило ширење епидемије, наводи се у саопштењу.

Кантонални штаб цивилне заштите Унско-санског кантона и Кризни штаб кантоналног Министарства здравства потврдили су јутрос два нова случаја заразе вирусом корона чиме је укупно заражено осам лица у овом кантону. /крај/веб/дад