latinica  ћирилица
30/03/2020 |  14:21 | Аутор: СРНА

Тражи се начин за одржавање сједнице, треба помоћи привреди

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је Срни да су чланови Колегијума овог дома у сталном контакту и да покушавају наћи начин да организују одржавање сједнице парламента, али да још нису нашли рјешење.

- Нас троје смо у сталном контакту и разматрамо могућност за одржавање сједнице и које мјере треба предузети поводом новонастале ситуације. Нисмо дошли до коначних рјешења јер је тешко сазвати сједницу, није једноставно направити онлајн сједницу Представничког дома - рекао је Радмановић.

Радмановић је истакао да Колегијум може да се консултује и одржи онлајн сједницу, али за одржавање сједнице Представничког дома то није једноставно.

Осврћући се на приједлог предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића, који је данас у парламентарну процедуру упутио приједлог закона о допуни Закона о ПДВ-у по хитном поступку којим се омогућава доношење привремене одлуке којом се рок за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а помјера са 10. у мјесецу до посљедњег радног дана у мјесецу, Радмановић је рекао да је ријеч о личном Звиздићевом приједлогу.

- То је његов лични приједлог који је данас дошао и о којем ћемо тек да разговарамо. Сматрам да се мора донијети низ мјера које ће бити олакшица за привреду која ће тек ући у тешко стање послије свега овога, али ћемо видјети да ли је то оно што предлаже Звиздић - истакао је Радмановић.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Денис Звиздић упутио је данас Приједлог закона о допуни Закона о ПДВ-у у парламентарну процедуру, по хитном поступку.

Звиздић је навео да се овим законским приједлогом омогућава доношење привремене одлуке којом се рок за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а помјера са 10. у мјесецу до посљедњег радног дана у мјесецу, саопштено је из парламента БиХ.

- Оваква одлука може важити за период до 90 дана, а Савјет министара може да је продужи за још 90 дана - навео је Звиздић.

Звиздић сматра да би усвајањем ове допуне Закона о ПДВ-у била испуњена једна од кључних мјера коју од почетка епидемије вируса корона од Савјета министара тражи реални сектор и пословна заједница, а значајно би помогла у санирању економских проблема и застоја привредних дјелатности.