latinica  ћирилица
30/03/2020 |  16:56 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Из буџета 16,5 милиона КМ за око 40.000 радника (ВИДЕО)

Командант Републичког штаба за ванредне ситуације и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће из буџета Српске бити исплаћено 16,5 милиона КМ за порезе и доприносе око 40.000 радника у областима које су најтеже погођене кризом у вези са вирусом корона, а да њихови послодавци треба да обезбиједе нето плате.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Вишковић је истакао да су Влада Српске и Републички штаб заузели став да том мјером буде обухваћено најугроженијих шест или седам области као што су угоститељство, туризам, саобраћај, друге услужне дјелатности, те предузетници.

- Влада ће из буџета за око 40.000 радника из тих области платити порезе и доприносе у износу од 16,5 милиона КМ. Пошто се до половине марта радило, наш став је да је реално и коректно да послодавци исплате нето плату, а да из буџета буду плаћени порези и доприноси, односно износ до нивоа бруто плате - нагласио је Вишковић, коментаришући захтјеве које је Влади упутила Привредна комора Републике Српске.

Вишковић је рекао да чекају да ступи на снагу одлука Народне скупштине Републике Српске о проглашењу ванредног стања како би могли реализовати ту одлуку.

Он је подсјетио да поменуте секторе као најугроженије наводи и Привредна комора чији захтјеви и приједлози за санирање посљедица вируса корона долазе готово свакодневно.

- Направићемо и додатне анализе да бисмо видјели да ли је неко појединачно, а има и таквих субјеката, претрпио штету изазвану овом кризом, а да нису директно били погођени нашим одлукама о забрани рада. Урадићемо ту анализу и видјети да и тим људима изађемо у сусрет и дамо им помоћ - рекао је Вишковић.