latinica  ћирилица
30/03/2020 |  17:35 | Аутор: СРНА

Човић: Законодавна власт мора доносити одлуке за вријеме епидемије

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је да за вријеме епидемије вируса корона законодавна власт мора доносити одлуке, па било да овласте некога да може у неком периоду од мјесец-два, по другачијем систему, донијети потребне одредбе како би Устав функционисао у БиХ.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Не смије нико имати моћ и власт у рукама, морамо направити један тим који ће по основу устава који вриједе у БиХ, па и ентитетима и надлежним кантонима, искористити уставна овлаштења, што значи да Парламентарна скупштина, Дом народа, све то треба да дефинишу и врло прецизно ставе ко мора радити, то треба бити тимски рад. Све друго ће бити осјећај злоупотребе и преваре - рекао је Човић.

Истичући да се одлуке могу брзо доносити, он је оцијенио да нема разлога да се седам дана чека хоће ли засједати федерални Парламент.

- То се могло урадити за два дана и све одлуке су већ могле бити донесене. Ја сам за онај систем динамике који се мора прилагодити данашњим условима, јер једноставно вирус корона гази и немамо непријатеља којег видимо па да се према њему можемо прилагодити -  закључио је Човић, који је и предсједник ХДЗ_а БиХ.

Он се заложио за очување фискалног система у БиХ, упозоравајући да одлуке попут ослобађања од плаћања одређених обавеза могу урушити здравствени систем.

- Ако неко неће уплаћивати допиносе за здравство, како ће наши заводи функционисати за мјесец дана? Како ћемо оспособити нашим љекарима све оне предуслове да би нам могли дати услугу која нам треба - упитао је Човић и додао да прво треба изаћи са средствима, фондом, који ће омогућити да се реагује у хитним случајевима и за стабилизовање привреде након епидемије.

Он је рекао за Кликс да је у катоналним здравственим фондовима пад прихода у задњих 10 дана на мјесечном нивоу 50-60 одсто и оцијенио да то пријети уништењем система.

Човић сматра да се са доношењем мјера у том правцу није закаснило.

- Нико није могао предвидјети прије два мјесеца да ћемо имати ово у свијету, што значи да имамо још довољно времена, имамо довољно и знања људи који знају и макро и микро економију, препознати ове кризне ситуације, само морамо бити коегзистентни до краја, имати систематичност у одлучивању, елиминисати било шта што може изазвати неповјерење у политичком смислу доношења одлука и креација -  закључио је Човић.