latinica  ћирилица
30/03/2020 |  17:48 | Аутор: sputniknews.com

Ренци: Короном је заражено 12 милиона Италијана

Вирусом корона у Италији је заражено 12 милиона људи, изјавио је бивши италијански премијер Матео Ренци, који се заложио за поновно “отварање државе“.

Ренци, који је био на челу италијанске владе од фебруара 2014. до децембра 2016, то је рекао у укључењу уживо на Фејсбук профилу. Он се позвао на процјене епидемиолога да је између 10 и 20 одсто становништва Италије заражено, али да није развило симптоме.

- То значи да је заражено између шест и 12 милиона Италијана. Ти људи су развили антитијела и могу другачије да живе. Дакле, треба схватити колико је људи заиста заражено - рекао је Ренци и позвао на масовно тестирање како би се утврдило ко је прележао вирус.

Некадашњи предсједник Демократске партије, једне од највећих италијанских странака, навео је да би требало размотрити постепено укидање карантина и отварање земље, преносе италијански медији.

Како је објаснио “ближимо се окупацијском масакру и не можемо чекати вакцину затворени у куће“.

Додао је да би требало спријечити “убиство сектора услуга, туризма и производње“.

- Потребни су нам конкретни приједлози. Ако не радите, не доносите новац кући. Можда нећете умријети од Ковида-19, али хоћете од глади. Не можемо се затворити у куће на двије године, не можемо то издржати економски - навео је, између осталог, бивши италијански премијер.