latinica  ћирилица
30/03/2020 |  18:52 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

У ФБиХ још 29 лица позитивно на вирус корона

У Федерацији БиХ у протекла 24 часа на вирус корона тестирано је 201 лице, а присуство вируса потврђено је код 29 лица, највише из Тузланског кантона, рекао је вечерас директор Завода за јавно здравство ФБиХ Давор Пехар.

Пехар је новинарима у Сарајеву рекао да је до данас укупно у ФБиХ тестирано 1.056 лица, те да су од тог броја 55,3 одсто мушкарци и 44,7 одсто жене.

Он је указао да је 66,1 одсто заражених популација између 24 и 64 године, а више од 25,5 одсто су старији од 65 година, док је 8,2 одсто популација млађа од 24 године.

- Из ових података можемо закључити да смо остварили један од зацртаних циљева. Није нам се велики проценат заражених појавио код лица старијих од 65 година - истакао је Пехар.

Предсједник Координационог одбора за стабилизацију привреде и санирање посљедица епидемије вируса корона Едита Ђапо најавила је да ће Влада ФБиХ радити на ребалансу буџета чиме би се могло обезбиједити око 250.000.000 КМ као помоћ у санирању посљедица ширење епидемије.

Ђапо је навела да је Влада ФБиХ свјесна да ће пандемија која је захватила цијели свијет имати посљедице на глобалну економију, па самим тим и на БиХ због чега је већ покренут низ активности за санирање посљедица.

Према њеним ријечима, Централна банка БиХ нема могућност интервенције убризгавањем новца у БиХ.

- БиХ као малој економији је потребна подршка међународних институција, док ће се "стезањем каиша" у смислу ребаланса резати сви трошкови који нису неопходни за ову годину - појаснила је Ђапо.

Она је указала и на потребу брзог, одговорног и транспарентног дјеловања, те на доношење мјера за очување привредне ликвидности и радних мјеста.

Међу мјерама које су већ предузете, Ђапо је издвојила заустављање раста цијена основних животних намирница, а од Агенције за банкарство затражен је мораторијум на кредите, док је Савјету министара упућена иницијатива да се измијени закон и омогући помјерање на крај мјесеца уплате доприноса.