latinica  ћирилица
30/03/2020 |  19:26 | Аутор: СРНА

Стиже 7.000 тестова, ускоро и 40 респиратора

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер изјавио је да ће у БиХ сутра стићи 7.000 тестова за вирус корона, те да ће у наредне двије седмице стићи и 40 респиратора.
Вирус корона (Илустрација РТРС) -
Вирус корона (Илустрација РТРС)

Затлер је појаснио да је ријеч је о првом дијелу помоћи у оквиру које ће БиХ добити 80 респиратора и већи број тестова.

- Седам милиона евра обезбијеђено је за медицинску помоћ БиХ. Оно што је битно јесте да имамо сагласност од Брисела да БиХ учествује у заједничким набавкама медицинске опреме са остатком ЕУ. То ће омогућити овој земљи да заједно са чланицама ЕУ повољније, јефтиније и брже набавља опрему и лијекове - рекао је Затлер за Н1.

Осим седам милиона евра, Затлер је подсјетио да ће бити обезбијеђено још 70 милиона евра кроз бесповратна средства за спас предузећа из сектора транспорта и услужних дјелатности који су најугроженији.

- Поред спасавања живота морамо спасити и егзистенцију. Пуно људи је преко ноћи остало без посла. То ће бити доступно у наредним седмицама. Ако ћете помагати за три, четири или осам мјесеци, тих радних мјеста неће бити. Врло је важно да заједно с властима обезбиједимо заједнички програм подршке - нагласио је Затлер.

Затлер је оцијенио да се БиХ, за сада, добро бори са епидемијом, али да је то тек почетак, упозоривши да је потребно наставити заједнички рад и снажнија координација кантона, ентитета и нивоа БиХ.

- Ово до сада се показало успјешним, али морамо то урадити и у другим секторима. Потребно је имати иста рјешења у оба ентитета, то би била успјешна формула - истакао је Затлер.

Према његовим ријечима, у овом тренутку најважније је повећати број тестирања, чији је број до сада био релативно низак.

На питање какве су шансе БиХ да добије зелено свјетло за почетак преговора о приступању ЕУ, Затлер је рекао да је све у рукама власти у БиХ који што прије требају ријешити 14 кључних приоритета како би напредовали.