latinica  ћирилица
30/03/2020 |  19:36 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Линта: Док се свијет бори са вирусом, усташке снаге шире мржњу према Србима

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта поручио је, поводом скрнављења Спомен-парка Дудик у Вуковару, да је скандалозно, али и очекивано да "усташке снаге, чак и за вријеме дивовске и натчовјечанске борбе цијелог свијета против вируса корона, настављају да шире најбруталнију мржњу и нетрпељивост према Србима и свему што је српско".
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта, који је предсједник Савеза Срба из региона, навео је да су камени цвјетови на том меморијалу исписани низом србомрзачких порука међу којима се истиче натпис "Убиј Србина", затим усташким знаковима и нацистичком "свастиком", чиме је почињен један у мноштву злочина из мржње у Хрватској.

- Усташке снаге шаљу јасну поруку да је масовно и систематско убијање невиних Срба у Дудику било сасвим оправдано и да је геноцидна Независна Држава Хрватска била права држава хрватског народа, а усташки монструми борци за хрватску слободу - рекао је Линта, саопштено је из овог савеза.

Према његовим ријечима, јасно је да и овог пута, као и у хиљадама сличних случајева, надлежни органи неће пронаћи налогодавце и починиоце овог вандалског и безумног чина нити ће они бити кажњени у складу са Кривичним законом Хрватске.

На вуковарском стратишту у Дудику је од средине 1941. до 1943. године, према званичним подацима, убијено најмање 450 Срба и припадника других народа, а према незваничним процјенама, убијено их је и до неколико хиљада.

Прве жртве убијене на овом стратишту доведене су из мјеста Бобота, а жртава је било од Земуна, Сремске Митровице до Винковаца, па чак и из Новог Сада, Осијека и Загреба.

Дудик је највеће стратиште из времена НДХ у Вуковару и једно од највећих у овом дијелу данашње Хрватске.