latinica  ћирилица
30/03/2020 |  20:47 ⇒ 21:20 | Аутор: СРНА

Грађани треба да се јаве канцеларијама за странце прије истека визе

Генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучиано Калужа изјавио је Срни да држављани Републике Српске и БиХ којима истиче право на боравак у Њемачкој, безвизни боравак и остале врсте боравка за чије продужење не постоји правни основ, треба да се врате у БиХ прије истека периода дозвољеног боравка.
Амбасада БиХ у Берлину (фото:phillip klochner) -
Амбасада БиХ у Берлину (фото:phillip klochner)

- Уколико у постојећим околностима ограничења у међународном саобраћају сви покушаји изналажења могућности путовања у БиХ остану без успјеха, потребно се обратити надлежној имиграционој канцеларији у мјесту боравка, прије истека важећег права на боравак - рекао је Калужа и додао да су за регулисање права на боравак у Њемачкој надлежне имиграционе канцеларије савезних покрајина ове државе.

Он је додао да држављани Републике Српске и БиХ који у Њемачкој бораве по основу безвизног режима, до 90 дана, надлежној имиграционој канцеларији треба да доставе личне податке /име, презиме, дјевојачко презиме, пол, датум и мјесто рођења, држављанство, број пасоша/, ради регулисања даљег права на боравак.

- Са овом пријавом се покреће поступак, што резултира да се тренутни боравак сматра допуштеним до доношења одлуке надлежне имиграционе канцеларије. Захтјев за регулисање даљег права на боравак потребно је у штампаној или другој форми имати уз пасош, те их предочити у случају контроле или приликом напуштања Њемачке - истакао је Калужа.

Он је нагласио да држављани Републике Српске и БиХ који у Њемачкој бораве по основу "Д" визе или дозволе боравка, такође, треба да поднесу захтјев за продужење права на боравак надлежној имиграционој канцеларији у мјесту боравка.

- Уз захтјев је потребно доставити личне податке, навести врсту захтјева и број предмета уколико постоји. До доношења одлуке надлежне имиграционе канцеларије по захтјеву, задржава се право на боравак по основу претходно издате визе или одобрења боравка - рекао је Калужа.

Он је додао да је захтјев за продужење права на боравак потребно у штампаној или другој форми имати уз постојећу визу/дозволу боравка и пасош, те их предочити у случају контроле.

Калужа је додао да су, с обзиром на тренутне околности изазване пандемијом вируса корона, капацитети канцеларија ограничени, те надлежни органи Њемачке упућују на претходно информисање и остваривање контакта посредством интернет странице канцеларије, односно комуникацију посредством имејла.

- У том смислу, све врсте тих захтјева надлежним имиграционим канцеларијама могу се поднијети путем имејла - истакао је Калужа.

За све додатне информације и појашњења држављани Републике Српске и БиХ могу се обратити на дежурни број телефона Амбасаде БиХ у Берлину +49 178 6949937 или имејла конзуларно@ботсцхафтбх.де, број телефона Генералног конзулата БиХ у Минхену +49899828064 или имејла гцо.минхен@мвп.гов.ба, број телефона Генералног конзулата БиХ у Франкфурту +496990748640 или имејла гцо.франкфурт@мвп.гов.ба, те број Генералног конзулата БиХ у Штутгарту +4971125383910 или имејла гксту@ботсцхафтбх.де.