latinica  ћирилица
30/03/2020 |  21:22 ⇒ 21:23 | Аутор: СРНА

Тривић: Систем образовања спреман за извођење наставе на даљину

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић сматра да је систем образовања у Српској спреман за извођење наставе на даљину.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је навела да се Република Српска од 2012. године налази у процесу увођења дигитализације у систем образовања.

- До половине идуће године требало би комплетно да буде завршена дигитализација у смислу увођења онлајн наставе, електронских дневника и свих алата које омогућавају нове технологије на простору цијеле Републике Српске за основне и средње школе - рекла је Тривићева за АТВ.

Она је додала да је половина до сада урађеног по овом питању показала да су наставници, ученици и родитељи спремни да предузму нове методе у извођењу процеса наставе, а то је настава на даљину гдје се примјењују нове технологије и онлајн програми како би се она изводила.

Говорећи о резултатима 14-дневног извођења наставе у Републици Српској на даљину због појаве ширења корона вируса, Тривићева је рекла да је задовољна постигнутим резултатима.

Она је напоменула да се ресорно министарство одлучило на овај корак врло брзо на основу проглашења ванредне ситуације у Републици Српској због ширења корона вируса.

- Знали смо да не желимо унапријед да губимо вријеме, како би наши ђаци благовремено пролазили одређену врсту градива и да бисмо успјешно завршили школску годину - истакла је Тривићева.

Она је рекла да их је ово понукало да нађу брза рјешења како би овај период био прелазни за ученике и наставнике да би могли са стичу одређена знања путем наставе на даљину.

Тривићева је навела да у овом моменту не може рећи да ли ће школска година бити завршена у мају, јуну или августу, јер по закону школска година траје од 1. септембра до 31. августа.

- Са аспекта епидемиолошке ситуације не можемо тренутно рећи када ћемо завршити школску годину, али ћемо крајем априла и почетком маја имати јасне смјернице на који начин ћемо можда организовати одређену продужену наставу за ученике основних школа и на који начин ће они бити испитивани и оцјењивани - истакла је Тривићева.

Она је закључила да ће ресорно министарство у складу са законским одредбама пронаћи начин како да ученици успјешно заврше наставу, истичући да је важно да дјеца заврше школску годину и да наредна школска година започне на вријеме.