latinica  ћирилица
31/03/2020 |  10:49 | Аутор: СРНА

Стручњаци: Ширење заразе престаје до 5. маја

Институт за економију и финансије Еинауди у Риму предвиђа да ће се ширење заразе вирусом корона у Италији завршити до 5. маја.

Епидемиолошки сценарио Института заснован је на алгоритму који узима у обзир све значајне параметре пандемије, укључујући број новозаражених, хоспитализовање, опоравак пацијената и стопу смртности.

Научници очекују да ће се акутна фаза пандемије завршити до средине априла.

Очекује се да ће у регији Трентино-Јужни Тирол ванредна ситуација бити укинута 6. априла, а затим и у регионима Басиликата, Лигурија и Умбрија дан касније.

Регија Лацио ће престати да пријављује нове случајеве заразе до 16. априла, наводи се у извјештају.

ТАСС је јавио да се очекује да ће у регијама Венето и Пијемонт, у којима су пријављени неки од првих случајева заразе, прекид ширења вируса корона бити проглашен 14. и 15. априла, у Ломбардији 22. априла, у регији Емилија-Ромања 28. априла, док ће Тоскана 5. маја бити посљедња регија у којој ће бити саопштено да нема нових заражених.

Замјеник италијанског министра здравља Пјерпаоло Силери, који је међу првима у Италији заражен новим вирусом корона, изјавио је јуче да ће се период врхунца заразе завршити за седам до десет дана.

У Италији је у посљедња 24 часа преминуло 812 људи, а пријављено је 1.648 нових случајева заражености.