latinica  ћирилица
31/03/2020 |  12:12 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Брисел издвојио 47,5 милиона евра за пројекте сузбијања епидемије

Европска комисија издвојила је 47,5 милиона евра за 17 истраживачких пројеката у оквиру програма ЕУ "Хоризонт 2020", чији је кључни дио проналажење лијека за Ковид-19, саопштено је на интернет страници Уније.
Брисел (Фото:.phone-travel.com) -
Брисел (Фото:.phone-travel.com)

У поменутим пројектима учествује 136 истраживачких тимова из ЕУ и шире.

Пројекти се, између осталог, односе на побољшање спремности и одговора на ширење заразе развијањем бољих система за праћење ради спречавања и контролисања ширења вируса корона.

Поред тога, пројекти су усмјерени ка бржем тестирању, омогућавању бржег и прецизнијег дијагностиковања, проналажењу нових начина лијечења и развијању нових вакцина.

Истраживачки тимови ће размјењивати резултате, како би се убрзао одговор јавног здравства.

Комисија је позвала и на састављање приједлога за истраживања до краја овог мјесеца, а који су усредсређени на развијање начина лијечења и дијагностиковања, ради суочавања са тренутном ситуацијом, али и да би се побољшала спремност у будућности.

Пројекти се спроводе у оквиру Иницијативе за иновациону медицину, јавно-приватног партнерства ЕУ и фармацеутске индустрије.

Очекује се да ће у истраживање бити уложено укупно 90 милиона евра, од чега ће једну половину финансирати фармацеутска индустрија, док ће друга половина бити финансирана из буџета ЕУ.