latinica  ћирилица
31/03/2020 |  13:37 | Аутор: СРНА

Тегелтија: У току рад на иницијативи за одржавање онлајн рочишта

У Високом судском и тужилачком савјету БиХ у току је израда иницијативе о одржавању онлајн суђења у предметима у којима је одржавање рочишта неодложно и нужно, потврдио је за Срну предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.

Тегелтија је нагласио да се и правосудне институције у БиХ морају прилагођавати новонасталим условима у доба епидемије вируса корона.

- Високи судски и тужилачки савјет би ове седмице требало да разматра усвајање иницијативе за одржавање онлајн суђења у одређеним судским предметима у којима би одржавање рочишта, са непосредним присуством странака, представљало здравствени ризик по учеснике у поступку. За реализацију онлајн суђења, осим техничких рјешења за које ВСТС већ има одређене приједлоге, биће потребне одређене легислативне интервенције - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да ће ВСТС надлежним органима препоручити усвајање одређених лекс специјалис /леx специалис/ прописа, којима би тако нешто било нормативно омогућено за вријеме трајања ванредних околности проузрокованих појавом вируса корона у БиХ.