latinica  ћирилица
31/03/2020 |  16:27 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Помоћ привреди Србије 5,1 милијарди евра, сваком пунољетном грађанину по 100 евра (ВИДЕО)

Пакет помоћи привреди због посљедица вируса корона вриједан је 5,1 милијарди евра, а сваки пунољетан грађанин добиће по 100 евра, рекао је министар финансија Синиша Мали.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Мали је на конференцији за новинаре рекао да пакет мјера има два циља - очување нивоа запослености и помоћ предузећима која су највише погођена, превасходно предузетницима, микро, малим и средњим предузећима у приватном сектору, али помоћ неће добити они који су од увођења ванредног стања смањили број запослених за више од 10 одсто.

Он је истакао да је вриједност пакета помоћи у висини половине годишњег буџета Србије.

Мали је прецизирао да ће предузећима бити омогућено одгађање плаћања пореза на зараде и доприносе у периоду ванредног стања, најмање три мјесеца, одгађање плаћања пореза на добит за други квартал, те ослобађање ПДВ-а за све све који донирају на територији Србије, а укупна вриједност је 1,3 милијарде евра.

Он је навео да ће сва приватна предузећа ове обавезе моћи да плате на 24 рате, али не прије јануара 2021. године чиме се предузећа охрабрују да не отпуштају запослене и да исплаћују нето зараде.

Пакет предвиђа и директну помоћ свим предузетницима - паушалцима, микро малим и средњим предузећима у износу од три минималне зараде у наредна три мјесеца, што обухвата више од 900.000 људи, као и подршку од 50 одсто минималне зараде за све оне који су добили рјешење о престанку рада током ванредног стања у великим предузећима.

За подршку ликвидности привреде предвиђене су 2,2 милијарде евра, при чему 200 милиона кроз Фонд за развој кредити са један досто камате, а предвиђена је и гарантна шема од двије милијарде евра кроз кредите иза којих стоји држава, како би предузетници могли да обезбиједе обртна средства.

Говорећи о једнократној помоћи од 100 евра у динарској противвриједности свим пунољетним грађанима Србије, Мали је објаснио да је то подршка и жеље да се унесе једна доза оптимизма.

"Да покажемо колико је Србија у овом тренутку јака и да сваком суграђанину омогућимо да добије око 12.000 динара. То је добро за потрошњу и ликвидност, али је и начин на који, као држава желимо да подржимо све грађане да заједно прођемо кроз све ово", рекао је Мали.

Мали је најавио и да ће бити размотрена и могућност секторске подршке појединим привредним гранама попут сектора услуга, као и да ће се размотрити помоћ великим предузећима кроз издавање корпоративних обвезница.

Он је истакао да ће у наредних десет дана Влада Србије усвојити уредбу - правни оквир који ће омогућити спровођење мера.

"Влада остаје доследна да нема смањења плата и пензија, отпуштања, трудиће се да поштује све обавезе поготово према привредним субјектима", поручио је Мали.