latinica  ћирилица
31/03/2020 |  16:36 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Буџет Српске стабилан, измирене све обавезе (ВИДЕО)

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је буџет Српске стабилан и да су измирене све обавезе за март.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације рекла да је у прошлој години остварен суфицит од 77 милиона КМ и да Република Српска успијева да измири све обавезе упркос паду прихода изазваном ситуацијом у вези вируса корона.

Према њеним ријечима, у првој половини марта приход од директних пореза већи је за 17 одсто у односу на исти период лани, али је за 20 одсто мањи у другој половини марта.

Видовићева је нагласила да је приоритет очување стабилности буџета, али и помоћ привреди.

- Нећемо дозволити гашење привредних субјеката. Такође сте чули да смо планирали да у мартовској плати преузмемо на себе плаћање пореза и доприноса за оне који су имали забрану рада - поручила је Видовићева.

Она је најавила и мјере за април за привредне субјекте за које важи забрана рада.

- Они и даље имају забану рада, а то значи да ћемо им за април морати обезбиједити и плате. Амбиција је да обезбиједимо минималну плату са порезима и доприносима, а сваки послодавац, ако има могућности, нека исплати већу плату - навела је додала је Видовићева.

Министарка финансија Српске је нагласила да је у свакој земљи погођеној вирусом корона реаговала Централна банка, осим у БиХ.

Видовићева је нагласила да је неопходна измјена Закона о Централној банци БиХ, да би криза у БиХ изазвана епидемијом била лакше и ефикасније превазиђена.

- Централна банка није нашла за сходно да омогући чак да платимо нешто у току ноћи, ако треба платити, на примјер, у Кини или негдје друго за неки лијек - рекла је она.

Министарка финансија Српске је навела да тренутно Централна банка има девизних резерви у вриједности 850 милиона КМ.