latinica  ћирилица
31/03/2020 |  17:54 | Аутор: Независне

Одбрана тражи слободу за бивше специјалце осуђене за филмску пљачку

Одбрана Владана Малића, Горана Параша и Александра Поповића, бивших специјалаца МУП-а Српске, те њиховог саучесника Олега Банде, осуђених на 40 година затвора, затражила је за њих ослобађајућу пресуду пред Вијећем Врховног суда Републике Српске.
Пљачка на аутопуту (архив) - Фото: СРНА
Пљачка на аутопуту (архив)Фото: СРНА

Они су осуђени за пљачку новца UniCredit банке из возила 2015. године, а јуче су се трећи пут нашли пред Врховним судом Српске, гдје су браниоци затражили и да им се укине притвор.

Тужилац Живана Бајић то сматра неоснованим и од Вијећа Врховног суда Српске затражила је да потврди првостепену пресуду. Иако је одбрана јуче тражила да се четворки притвор укине одмах уколико је то могуће, одлука у овом предмету ће бити донесена накнадно.

Рочиште је због новонастале ситуације одржано под посебним мјерама, па је јавност тонски у изолованој соби могла да га прати.

Подсјећамо, Малић, Параш и Поповић осуђени су на по 10 и по година, док је Банда осуђен на осам и по година затвора.

Ранијом пресудом су обавезани да врате 543.204 КМ, дио украденог новца од укупно око 617.000 КМ, те да плате судске трошкове.

Врховни суд Републике Српске раније им је укинуо двије изречене пресуде.

Адвокат Јадранка Ивановић је рекла да ће ова најновија пресуда бити узор судске праксе и показатељ судовима како ће се понашати убудуће.

Оцијенила је да се ништа ново посљедњом пресудом није учинило у смислу упута и инструкција које је дао Врховни суд Републике Српске.

 - Они не смију трпјети мјеру притвора због суђења које није у разумном року. Молим вас да преиспитате притворске разлоге и пустите их још колико данас - рекла је Ивановићева.

Пуштање из притвора Александра Поповића затражила је и Александра Метлић, његов бранилац. Она је затражила да се преиначи првостепена пресуда те да он буде ослобођен.

Четворка је осуђена јер су 22. септембра 2015. напали колону возила агенције "Sector security", која је у Загреб превозила новац  банке.

Пресрели су их аудијем А6 на аутопуту Бањалука - Градишка, у мјесту Церовљани.

Пуцајући из аутоматских пушака и пријетећи ручним ракетним бацачем "зоља" натјерали су раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија, из којег су украли 616.548 КМ. Том приликом лакше је рањен радник "Sectora" Ђурађ Бајић.