latinica  ћирилица
31/03/2020 |  17:56 ⇒ 18:01 | Аутор: sputniknews.com

Tројe држављана Србије "заточено" на московском аеродрому

Троје држављана Србије "заточено" је у транзитној зони на московском аеродрому Шереметјево, гдје већ неколико дана чекају лет за Србију.
Шереметјево (фото: Sputnik / Алексей Майшев) -
Шереметјево (фото: Sputnik / Алексей Майшев)

Међутим, за сада је неизвјесно када ће Влада Србије обезбиједити авион. Амбасада Републике Србије у Москви пружа им сву неопходну помоћ.

Извори Спутњика наводе да су троје Срба једини странци који су "заробљени" у транзитној зони московског аеродрома, с обзиром да је Русија због пандемије вируса корона затворила границе за странце до 1. маја и да су привремено суспендовани летови на релацији Москва-Београд.

Ријеч је о младићу и дјевојци који се враћају са Малдива и још једном српском држављанину који је из Хјустона стигао до Москве преко Чикага, Њујорка и Лондона и ово му је петнаести дан у транзиту. Он је, како наводе извори Спутњика, дијабетичар, понестаје му лијекова и то је врло проблематично.

Амбасада Србије им је доставила ћебад и јакне, а свакодневно им доставља средства за хигијену и храну.

Амбасади Србије у Русији до сад се пријавило више од 120 људи из Москве и других дијелова Русије који желе да се врате у Србију, међу којима су и труднице и мала дјеца, али се чека да Влада Србије обезбиједи авион и услове за повратак.

Олакшавајућа околност је што је Русија страним држављанима продужила рок важења виза на 90 дана, без обзира на сврху њиховог боравка у земљи.