latinica  ћирилица
31/03/2020 |  18:05 | Аутор: СРНА

Драстично побољшан транспорт робе преко граничних прелаза у БиХ

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер констатовали су данас у телефонском разговору да је међународни транспорт робе на граничним прелазима између БиХ и сусједних земаља посљедњих дана драстично побољшан.
Гранични прелази - Фото: ТАНЈУГ
Гранични прелазиФото: ТАНЈУГ

Митровић и Затлер су разговарали о активностима које је, у складу са закључком Европске комисије од 23. марта, ово министарство предузело на формирању зелених коридора с циљем повезивања земаља западног Балкана са Хрватском и чланицама ЕУ.

Митровић је информисао саговорника да је Министарство комуникација и транспорта одредило зелене коридоре за транспорт робе у међународном саобраћају на територији БиХ /гранични прелази Бијача, Градишка и Шамац/, уважавајући при томе одлуке Кризног штаба Хрватске о граничним прелазима преко којих се одвија међународни транзит робе према ЕУ и земљама западног Балкана.

Тиме је БиХ постала прва од земаља западног Балкана која је дефинисала зелене коридоре формиране према заједничком приједлогу који су припремили Заједнички секретаријат Транспортне заједнице и Секретаријат ЦЕФТЕ.

Циљ овог документа је да се олакша трговина и транспорт робе бавећи се само оним додатним мјерама предострожности које су предузете или их треба предузети како би се спријечило ширење пандемије, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта.

Царинске и друге контроле робе у оквиру законске трговине остају на снази у складу са трговинским правилима ЦЕФТЕ и правилима која произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и регионалних партнера.

Затлер је поздравио напоре које ово министарство предузима на рјешавању проблема са којима се суочавају превозници у БиХ, као и загушења на граничним прелазима која настају формирањем дугих редова, што може имати потенцијално штетне ефекте на снабдијевање основним потрепштинама.

Он је истакао намјеру ЕУ да настави помагати БиХ у борби против вируса корона техничком подршком и реализацијом пакета помоћи за обезбјеђивање медицинске опреме и ублажавања посљедица по привреду.