latinica  ћирилица
31/03/2020 |  18:42 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Од јуче нових 30 заражених

У Федерацији БиХ до сада је урађено 1.308 тестирања на присуство вируса корона, од чега су потврђена 182 случаја заразе, а од јуче је забиљежено 30 нових случајева и 250 нових тестирања, рекао је помоћник федералног министра здравства Горан Черкез.
Вирус корона (фото;globalnews.ca) -
Вирус корона (фото;globalnews.ca)

- До сада смо имали девет смртних исхода, од којих је шест изнад старосне доби од 65 година, а три су између 45 и 54 године. Од девет смртних случајева, пет је мушкараца и четири жене - рекао је Черкез.

Он је указао на проблем стања менталног здравља младих и одраслих током изолације и позвао грађане да сами себе поштеде сталног гледања тевлевизије, поготово вијести о вирусу корона, напомињући да је довољно једном или два пута дневно се информисати о ситуацији.

Директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак изјавио је да су настављене активности на дезинфекцији градова, те да се у наредном данима очекују конкретни резултати свих до сада донесених наредби у оквиру борбе сузбијања епидемије вируса корона.

Солак је оцијенио веома важном чињеницу да је значајно подигнута свијест код свих грађана у поштовању тих наредби.

Директор Федералне управе цивилне заштите је, одговарајући на питања новинара, навео да је доста миграната уклоњено с улица и градских тргова, те да су пребачени у колективне центре који већ функционишу.

Он је нагласио да тренутно нема миграната код којих је потврђен вирус корона, али да су припремљене просторије уколико таквих случајева буде.

Одговарајући на питање да ли се размишља о ублажавању мјера када је ријеч о раду одређених привредних субјеката, али и кретању лица млађих од 18 и старијих од 65 година, Солак је навео да се свака наредба анализира прије, али и након њеног доношења.

- Конкретно, веома су добри ефекти наредбе о забрани кретања лицима старијим од 65 и млађим од 18 година, која је већ 12 дана на снази. Свјесни смо ситуације у којој се налазе та лица, и о томе сваки дан на сједници Штаба расправљамо и гледамо треба ли и на који се начин та наредба може ублажити - рекао је Солак.

Он је додао да је циљ сваке донесене наредбе смањење ризика и очување здравља грађана.