latinica  ћирилица
31/03/2020 |  18:52 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Инцко најавио велику помоћ међународне заједнице

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да ће се сви у БиХ изненадити колику помоћ ће добити од међународне заједнице за ублажавање посљедица изазваних вирусом корона.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

- Имали смо данас велики састанак гдје је било више од 50 учесника. Тамо су биле све државе које су чланице Савјета за спровођење мира и изненадићете се колико ће БиХ добити помоћи - рекао је Инцко.

Према његовим ријечима, састанку су присуствовали представници Међународног монетарног фонда који су му потврдили да ће БиХ ставити на распологање велику суму новца.

- Оно што сам чуо од представника ММФ-а, да ће БиХ ставити на располагање 150 милиона евра, а ако буду повољни услови, ако се наиђе на подршку влада, та сума би се могла и повећатити - истакао је Инцко и додао да су састанку присуствовали и представници УН, ЕУ и Свјетске здравствене организације.

Он је истакао да ће, ако БиХ усвоји буџет, то бити сигнал међународној заједници да реагује и пошаље помоћ, преноси Н1.

Инцко је подсјетио да се буџет БиХ није мијењао осам година, да у претходном периоду није било ни проблема изазваних вирусом корона, а ни избјеглица, те додао да се буџет мора адаптирати, односно мијењати.