X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
31/03/2020 |  20:59 ⇒ 21:03 | Извор: sputniknews.com

Часна сестра изазвала жариште заразе у Међугорју

Вирус корона се „указао“ у Међугорју, пошто је то мјесто у Херцеговини, познато католичко светилиште, постало жариште заразе. Вирус је донијела часна сестра која је дошла из Италије и није поштовала мјере самоизолације.
Међугорје (фото:kristoftour.sk) -
Међугорје (фото:kristoftour.sk)

У изолацији су свештеници из жупаније у Међугорју, 23 старије часне сестре из манастира у Милетини, те 60 штићеника и запослених установе Дјечје село, преноси хрватска Слободна Далмација.

Епидемија је кренула из манастира у који је дошла једна часна сестра из Италије, која није поштовала мјере самоизолације.

У мостарској Цивилној заштити због тога очекују још већи број заражених, јер су свештеници и часне сестре имали низ контаката са људима. Из штаба Цивилне заштите позвали су све који су у посљедњих двадесетак дана били у контакту са часним сестрама и фратрима, да се хитно самоизолују.

Међу зараженима је и фратар Томислав Перван, који наводи да је часна сестра дошла из Рима у Хрватску, те касније стигла у Херцеговину.

- Она је учествовала на духовној обнови у Бијелом Пољу код Мостара, обилазила је своју родбину по Херцеговини, да би се на крају смјестила у манастиру, гдје јој се болест развила, те су заражене и остале часне сестре“, рекао је Перван.

Часна сестра је са упалом плућа отишла у Дом здравља у Љубушком, али љекарима није рекла да је била у Италији.

Због тога су љекари Дома здравља и хитне помоћи који су били с њом у контакту у самоизолацији.

Др Јелена Равлија, главни епидемиолог у Мостару, рекла је да је подручје Међугорја сада под повећаном одговорношћу, те да ситуација постаје сложенија.

Часна сестра која је раширила заразу тренутно је у мостарској болници на респоратору и у тешком је стању.

Један свештеник и једна часна сестра су у средње тешком стању, наводе у болници.