latinica  ћирилица
31/03/2020 |  23:51 ⇒ 01/04/2020 | 08:45 | Аутор: РТРС

Хрватска одобрила одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори

Министарство за заштиту животне средине и енергетику Хрватске дало је на употребу локацију касарне Чркезовац у Двору, Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада Нуклеарне електране Кршко, објавио је Кликс.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је на Трговској гори у хрватској општини Двор, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, што је око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", што би угрожавало више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Подсјећамо, Предсједништво БиХ је усвојило закључке којима се тражи од Хрватске да локацију Трговска гора изузме као мјесто предвиђено за одлагање и складиштење радиоактивног и нуклеарног отпада.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарц рекао је да је ова локација неприхватљива за одлагање нуклераног отпада, а локално становништво је организовало бројне протесте на којима су изразили неслагање с намјерама хрватских власти.

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада НЕ Кршко саопштио је да ће током пројекта у континуитету сарађивати са локалном јавности, као и јавности у БиХ, те да ће покренути поступак тражења локацијске и грађевинске дозволе уколико се утврди да локација неће имати штетан утицај на животну средину.

Кликс/РТРС