latinica  ћирилица
01/04/2020 |  08:13 | Аутор: СРНА

Код моста "Братољуб" почела изградња граничног прелаза

Код новоизграђеног моста преко Дрине названог "Братољуб", између Братунца и Љубовије данас је почела изградња граничног прелаза у братуначкој општини у Републици Српској који ће бити заједнички царински терминал за БиХ и Србију и први такве врсте у региону, речено је Срни на овом радилишту.
Мост Братољуб - Фото: РТРС
Мост БратољубФото: РТРС

Фирма "Еникон-градња" Братунац је носилац конзорцијума више фирми које ће изводити радове, а, према уговору, треба да буду завршени за 350 дана.

Укупна вриједност радова износи 13.981.630 КМ, а инвеститор је Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Средства су обезбиједиле заједничке институције БиХ.

Предвиђено је да нови гранични прелаз буде заједничка локација царинских и полицијских органа БиХ и Србије и ријеч је о међународном граничном прелазу на којем ће бити дозвољен и промет робе која подлијеже инспекцијском надзору.

Будући нови гранични прелаз биће саграђен на комплексу укупне површине 30.000 метара квадратних, имаће три улазне и три излазне траке, објекте за смјештај царинских и полицијских служби двије земље, инспекцијских органа и све остале попратне садржаје.

Институт за грађевинарство Бањалука изабран је за надзор над извођењем радова.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је Срни да мост и гранични прелаз имају огроман значај за привреду и становништво и развој Братунца и Љубовије, али и шире регије.

Он каже да ће бити знатно скраћени транспортни правци за превоз људи и робе, смањени трошкови и убрзан промет роба, чему ће допринијети и заједнички терминал на којем ће истовремено радити цариници из БиХ и Србије.

Изградња "Братољуба" почела је у октобру 2015. а завршена у мају 2017. године.

Мост је дуг 227 метара, а његову изградњу која је коштала 13 милиона евра финансирала је Србија.

Република Српска је финансирала изградњу приступног пута до граничног прелаза са лијеве стране Дрине.