latinica  ћирилица
01/04/2020 |  14:19 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Помоћ међународне заједнице у борби против вируса корона

Управни одбор Савјета за спровођење мира /ПИК/ истакао је да ће међународна заједница наставити да сарађује са свим релевантним институцијама у БиХ на обезбјеђивању материјалне и других врста помоћи БиХ у борби против вируса корона, којом треба управљати транспарентно и одговорно, те узимајући у обзир које су највеће потребе.
ПИК - Фото: РТРС
ПИКФото: РТРС

Ово се наводи у изјави амбасадора Управног одбора ПИК-а, којој се придружују ЕУФОР, Међународни монетарни фонд /ММФ/, Нато штаб у Сарајеву, ОЕБС, Свјетска банка, Шведска, Швајцарска, УН у БиХ и Савјет Европе, након јучерашњег извјештаја резидентног координатора УН, те представника Свјетске здравствене организације и ММФ-а о посљедицама које ће криза изазвана вирусом корона имати по БиХ.

"Управни одбор ПИК-а подржава позитивне политичке изјаве политичара у БиХ којима се заговара сарадња и потреба да се заједнички одговори на кризу, укључујући и недавну изјаву и координацију која се одвија у Предсједништву БиХ", саопштено је из ОХР-а.

У саопштењу се наводи да Управни одбор у потпуности подржава пропорционалне и координисане мјере које предузимају сви нивои власти у борби против епидемије и очувању здравља и добробити грађана БиХ.

Управни одбор истиче потребу за усклађенијим и далекосежнијим приступом у настојањима да се минимизирају социо-економске посљедице ове кризе.

- Одговор на тренутну здравствену кризу у БиХ може бити ефикасан ако органи власти покажу јединство и добро управљање, поштујући уставно-правни оквир БиХ на свим нивоима, владавину права, транспарентност и одговорност, у интересу свих грађана. Органи власти требају обезбиједити да све ванредне мјере буду уравнотежене и да одговарају стварним захтјевима са терена све док криза траје - истичу из Управног одбора ПИК-а.

У изјави се наглашава да се власти БиХ требају обавезати на мјере које ће омогућити бољи економски опоравак и дугорочнију фискалну стабилност, те додаје да је истовремено, важно направити ребаланс буџета на свим нивоима власти у БиХ како би се узели у обзир тренутни приоритети.

Управни одбор ПИК-а апелује на грађане БиХ да у потпуности поштују привремене мјере које доносе власти како би се зауставило ширење вируса корона, што је кључно за успјех у овој заједничкој борби.