latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:04 | Аутор: СРНА

Радмановић: Пословник не предвиђа онлајн сједницу

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је Срни да Пословником овог дома није предвиђено одржавање онлајн сједница било којег тијела парламента.

- Није могуће одржати сједницу Колегијума Представничког дома телефоном или на било који начин телекомуникацијама. Пословник је потпуно јасан и три члана Колегијума морају одржати сједницу. Парламент у складу са Уставом и Пословником мора радити и у овако кризној ситуацији - прецизирао је Радмановић.

Он је додао да то није сметња да чланови Колегијума имају консултације.

- Разговарамо стално и тако смо се договорили да ћемо радити. То смо се у четвртак договорили у билатералним разговорима телефоном размјењујући мишљења о најважнијим стварима које се дешавају, а тренутно је најважнија епидемија вируса корона са којом смо суочени у БиХ - рекао је Радмановић.

Он је истакао да је врло ризично одржати сједницу парламента сада без обзира на неке изјаве посланика који објашњавају да то треба урадити и да постоје велике сале за тако нешто.

Коментаришући иницијативу предсједавајућег Представничког дома БиХ Дениса Звиздића да се одгоди плаћање ПДВ-а са 10. у мјесецу на крај мјесеца, Радмановић је навео то питање прво треба да прође кроз решето разних органа као што су Управа за индиректно опорезивање, Савјет министара и да се од њих добију мишљења, па да се тек онда о томе изјашњава парламент, ако је потребно.

- Овако долазимо у ситуацију да у кризној ситуацији када је у питању здравље становништва у БиХ појединци предлажу законске прописе за које хоће на брзину и по хитном поступку да прођу - рекао је Радмановић и додао да то није добар начин рада.

Осврћући се на Нацрт буџета за ову годину који је упућен на разматрање и предлагање Предсједништву БиХ, а за који неки званичници тврде да га треба што прије усвојити, Радмановић је рекао да би буџет БиХ, да све у овој земљи функционише како треба, морао бити усвојен прије неколико мјесеци, али да то није урађено.

- Сада се налазимо у потпуно новој, посебној ситуацији и не само ми него сви у свијету због пандемије, у којој није могуће примјењивати буџет који се припремао мирнодопски - истакао је Радмановић.

Он је подсјетио да је Нацрт буџета који је упућен Предсједништву БиХ припремило Министарство финансија и трезора и усвојио Савјет министара већином гласова, што није добро јер је сачињен као да нема ове ситуације са вирусом корона.

- Потпуно је јасно да је оваква ситуација натјерала све у свијету да на други начин приступају буџетској политици, па би и код нас то требало да се деси - поручио је Радмановић.

Он је навео да би расправа о буџету требала да се води у Предсједништву БиХ и да, прије него што се упути као приједлог парламенту, треба добро прегледати Нацрт који им је стигао и прилагоди га, ако је могуће, новонасталој ситуацији.

- Постоји и солуција да Предсједништво БиХ које није стручни орган затражи помоћ Савјета министара, односно ресорног министарства, да се буџет на други начин предложи водећи рачуна о новонасталој ситуацији - рекао је Радмановић.