latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:17 | Аутор: СРНА

Трамп је знао да ће вирус корона бити "ужасан"

Предсједник САД Доналд Трамп признао је да је био свјестан тога да ће вирус корона бити ужасан, али да није желио да буде негативна особа.
Доналд Трамп - Фото: Getty Images
Доналд ТрампФото: Getty Images

Он је током обраћања новинарима у Бијелој кући одговорио на питање да ли је раније потцијенио постојећу пријетњу од вируса корона.

- У вези с тим је заиста лако бити негативан. Али ја желим да дам људима и наду, да будем онај који мотивише земљу. Пролазимо кроз вјероватно најгору ствар коју је ова земља икада видјела - рекао је Трамп.

Трамп је истакао да ће наредних неколико седмица бити "веома болне" за САД и да жели да сваки грађанин буде спреман за дане који долазе, јавио је "Спутњик".

Упозорење америчког предсједника услиједило је након што су га медицински стручњаци обавијестили да би Ковид-19 могао да однесе животе између 100.000 и 240.000 Американаца, чак и ако се настави са спровођењем мјера карантина.

Многи здравствени стручњаци критиковали су раније Трампа због тога што није озбиљно схватио пријетњу од вируса корона када су се крајем јануара појавили први случајеви заражености у САД.

- Ситуација је под контролом. Биће све у реду - изјавио је Трамп 22. јануара, а мјесец дана касније је најављивао да ће број заражених "за неколико дана бити близу нуле".

Међутим, Трамп је 13. марта прогласио ванредну ситуацију у САД због пандемије вируса корона, након чега су уведене строге мјере карантина, а становништво позвано да остане код куће.

Он је прошле седмице наговијестио да би нека од ограничења могла бити укинута, како би се људи што прије вратили на посао и како би америчка економија наставила да се креће.

У САД је до сада регистровано око 189.000 случајева заражености вирусом корона, а преминуло је више од 4.000 људи.