latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:40 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Зворничка Народна библиотека донирала заштине визире Специјалној болници

Директор Народне библиотеке и музејске збирке из Зворника Нега Стјепановић данас је Специјалној болници из хируршких области Компаније "Боксит" у Милићима поклонила 10 заштитних визира, које је та зворничка установа почела да израђује прије седам дана на три де штампачу.
Хуманост у Милићима - Фото: СРНА
Хуманост у МилићимаФото: СРНА

Она је Срни изјавила да визире, прије свега, раде за љекаре и медицинско особље, које је, у тренутним друштвеним приликама, најизложеније ризику заразе од вируса корона.

- И нама је, као радницима библиотеке, било јако важно да дамо свој допринос да се заштите они који штите животе свих нас - рекла је Стјепановићева.

Она је појаснила да је та библиотека међу првима у Републици Српској почела да се бави штампањем визира на три де штампачу.

- До сада смо испоручили више од 20 визира Општој болници у Зворнику и приближно исти број зворничком Дому здравља. Директор милићке болнице Милан Видовић се обратио у име те установе и ми смо у овом тренутку могли да донирамо 10 визира, а у наредном периоду, у складу са могућностима испоручићемо још - рекла је Стјепановићева.

Она је додала да зворничка Народна библиотека све ово ради на добровољној и хуманитарној основи. Израда једног визира траје између три и четири часа, па радници библиотеке, да би задовољили бар минималне потребе, дневно раде и до 14 часова.

- Не очекујемо никакву надокнаду. Материјал набављамо из једне фирме у Сарајеву, ми то штампамо, монтирамо и испоручујемо на лице мјеста, ако неко не може да дође - рекла је Стјепановићева.

Директор Специјалне болнице из хируршких области Милан Видовић захвалио је на вриједном поклону, додавши да су вријеме ове епидемије визири веома значајна заштита.

- Ми преко кризних штабова помало и добијамо опрему за заштиту медицинског особља, колико је то могуће, али визири су нешто што је неопходно у свакодневном раду, а не могу се набавити на тржишту - рекао је Видовић.

Он је навео да је данас тој установи стигла и донација 200 заштитних маски и 100 рукавица, које је болници поклонио представник зворничке фирме "ОТП Медик" Никола Спасојевић.

- Сва ова заштитна опрема нама је изузетно важна. Имамо информацију да је већ један пацијент у Милићима позитиван на вирус корона, и сада се иде са епидемиолошком анамнезом, односно истраживањем читавог тог круга. Тим прије требамо се заштитити, јер кроз нашу установу свакодневно пролазе пацијенти и велики је ризик радити у оваквим установама - рекао је Видовић.