latinica  ћирилица
01/04/2020 |  16:50 | Аутор: СРНА

Џаферовић злоупотријебио институцију, прекршио Устав и обмануо државнике

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо бошњачком члану Предсједништва Шефику Џаферовићу у којем је указао да је слањем позивница појединим званичницима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима злоупотријебио позицију и саму институцију Предсједништва.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Упознат сам да сте 5. фебруара упутили позивнице предсједницима неколико држава, директорима и шефовима међународних организација, као и амбасадорима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године чиме сте злоупотријебили функцију и институцију Предсједништва БиХ јер сте послали нетачну поруку да Предсједништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа", истакао је Додик у писму.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да та тема никада није била на дневном реду сједница Предсједништва БиХ, нити је слање позивница за обиљежавање годишњице злочина у Сребреници заједнички став Предсједништва БиХ, наводећи да је Џаферовић слањем позивница злоупотријебио позицију члана Предсједништва БиХ, као и саму институцију.

- Господине Џаферовићу, подсјећам Вас да сте позивнице могли да упутите само приватно или као члан организационог одбора за обиљежавање злочина у Сребреници, а ни у ком случају у име Предсједништва БиХ, без сагласности и осталих чланова Предсједништва БиХ. Овим чином не само да сте злонамјерно злоупотријебили позицију, већ сте обманули државнике и амбасадоре - констатовао је Додик.

Он је у писму подсјетио Џаферовића да у БиХ живе три конститутивна народа - Срби, Хрвати и Бошњаци, и да БиХ чине два ентитета - Република Српска и Федерација БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- У том погледу, Предсједништво БиХ одлуке о вођењу спољне политике може да доноси само консензусом, што Ви нисте поштовали и тиме сте прекршили Устав БиХ - нагласио је Додик у писму.

Он је навео да је Џаферовићу познато да су за Србе и српски народ догађаји у и око Сребренице једнострано приказани, да су у и око Сребренице страдали и Бошњаци и Срби и други народи и да се због тога злочини само над једним народом не могу квалификовати као геноцид.

- Зато сматрам да би требало да уважавате и ставове српског народа у вези са овим питањем, који су Вам јако добро познати - поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у писму упућеном Џаферовићу.